Затварят пречиствателната станция на Арабаджиеви на "Елените"

18:16, 31 окт 18 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ- Бургас да затвори пречиствателната станция на издирвания пловдивски бизнесмен Ветко Арабаджиев в района на ВС "Елените" разпореди днес окръжната прокуратура, пише'' 24 часа''.

Действията на държавното обвинение са съобразени с чл.158, т.3 и т.4 от ЗООС - възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората, предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/ или отстраняване на вредните последици от тези нарушения)., уточняват от там. До 5 ноември РИОСВ- Бургас трябва да уведоми наблюдаващия прокурор за предприетите действия.

От Апелативната прокуратура уточняват, че през октомври, м.г. е имало същото разпореждане - съоръжението да бъде затворено, но от екоинспекцията преценили, че подобно действие може да се окаже рисковано за летния туристически сезон.

РИОСВ- Бургас е подала сигнал в прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев за неплатени глоби в размер на 7 млн.лв. Внушителната сума е натрупана от 2012 г., от когато съоръжението няма разрешение за работа като воден обект. Само тази година наложената на Арабаджиев глоба е близо 1,8 млн.лв., уточниха от екоинспекцията.

Санкциите са за това, че станцията нямала нужния капацитет да пречиства отпадните води на ваканционното селище и почивните бази на Елените, което води до замърсяване на околната среда. Глобите нито били платени, нито обжалвани от Арабаджиев, отскоро разследван за данъчни престъпления. Той и съпругата му Маринела все още са в чужбина, а срещу тях е издадена европейска заповед за арест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама