Удариха фабрика за фалшиви банкноти за милиони в Слънчев бряг

14:25, 22 окт 18 25 2834 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разбита е най-модерната за последните 11 години фабрика за фалшиви банкноти. Това съобщиха от специализираната прокуратура и ГДБОП. Тя се е намирала в подземието на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг.

Част от парите са били складирани в тайни квартири на територията на цялата страна. В хода на разследването са претърсени над 30 адреса. Там са открити 11 570 000 фалшиви евро и 1 900 000 долара в различна степен на готовност.

Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела, който е един от членовете на групата. Двама от нейните членове са с богати криминални биографии в тази сфера, имат и досъдебни производства.

"Използвани са всички способи на специалните разузнавателни средства", каза шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Групата е наблюдавана от януари, а досъдебното производство е образувано през септември.

"Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места докато бъдат пласирани", обясни схемата Спиридонов. "Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите са контингент по тази линия от доста години. По този случай може да бъде написана книга", добави той.

Намерените банкноти били с копюри от 500 евро, 100 евро, 50 долара. Разкриването на печатницата е станало с помощта на "Сикрет сървис" и Европол. Според разследващите у нас фалшификати с подобно качество не са откривани. Предстои анализ и от Европол. 

Разследващите влизат в следите на групата още в началото на годината. Задържаните са с богато криминално минало и успяват много добре да прикрият своята дейност.

"Нашите данни към момента са, че това е нова фабрика. Задържани са в момент на производство и работа. Вероятността към момента да бъдат пласирани извън България или в България е по-скоро минимална към настоящия момент", съобщи Иван Гешев, заместник-главен прокурор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама