Отложиха делото срещу граничните полицаи, обвинени от Турция

11:10, 16 окт 18 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по искане на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008 година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълният обем от писмени доказателства с цел да се осигури правото на защита на българските гранични служители, предаде БНР.

След днешното заседание в Бургаския районен съд трябваше да приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна.

Междувременно над 200 души се събраха на протест пред Съдебната палата в подкрепа на четиримата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. Той каза, че страната ни трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите гранични служители на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

През 2008 година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама