Проверяват Атанасовското езеро заради сигнал за жълта пяна

13:05, 05 окт 18 25 1330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас, Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория в Бургас взеха проби в района на Атанасовското езеро заради сигнал за изтичане на жълта пяна от охранителния канал на водоема. Това съобщиха от РИОСВ.

При проверката е установено изтичане на води от два от петте колектора на помпената станция на територията на "Черноморски солници" АД, изградена за претласкване на повърхностни води от охранителния канал на Атанасовското езеро в Черно море. Водите са със слабо жълто оцветяване, без мирис на замърсени или отпадъчни битово-фекални води, твърдят от РИОСВ.

От там съобщават още, че са взели контролни проби вода от канала на езерото, от изпарителните басейни на "Черноморски солници" и морските води в района на заустването. Пробите ще бъдат изследвани по показатели pH, температура на водата, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор, СПАВ, калциево-карбонатна твърдост на водата, желязо, хром - три- и шествалентен, кадмий, арсен, мед (разтворена форма на металите) и фитопланктон. Резултатите се очакват след приключване на анализите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама