Денят на детето е!

07:30, 01 юни 19 25 5433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи.

София

На 1-ви юни Националният исторически музей ще предложи много игри и забавления за цялото семейство. С интригуващата историята на Първобитко ще могат да се запознаят всички малки посетители по време на официалното представяне на едноименната книга за деца. „Първобитко” е първата авторска детска книга на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отличена с втора награда на издателство „Фют”. От 11:30 часа малчуганите ще могат да се включат в тематичното ателие за оцветяване „Оцветявай с Първобитко”.

От 10:00 часа всеки малък и голям любител на историята ще може да се включи в активността „Построй своя замък”. С помощта на близо 290 кашона ще може да бъде построен замък на територията на музея. Също така ще бъдат предоставени материали за рисуване, с които участниците да оставят свой отпечатък върху замъка и хартиени мечове и корони, с които да се забавляват, докато се снимат.

Играта „Тайните на българската история“ ще бъде с начален час 12:00 и отново ще даде възможност на посетителите да проверят своите знания.  

От 14:00 часа във филма „Една минута извън времето” през очите на дете ще се види традицията всяка година, на 2-ри юни, точно в 12:00 часа на обяд, под воя на сирени да спираме на място, за да отдадем почит на загиналите за свободата на България. 

От 11:30 часа в Централно фоайе ще се представи българската настолната игра „Археолози срещу иманяри” - нова приключенска и образователна игра за всички над 7-годишна възраст. Настолната игра е първата от този тип в света, създадена с участието на професионални археолози.

Входът за деца и ученици ще бъде безплатен.

По случай празника Столичният куклен театър ще поднесе своя подарък за децата – вход свободен за всички представления. Билети ще плащат само родителите. В празничния ден, малчуганите ще могат не само да се потопят в магията на кукленото изкуство, но и да се запознаят с любимите си актьори от двата спектакъла, които ще им покажат отблизо какво точно се случва зад кулисите на театъра, преди куклите да оживеят на сцената.

Безплатен цирков фестивал "Мини арт фест" ще зарадва малчуганите на техния празник в столицата. Представлението ще е от 11:00 часа в Южния парк. В него ще се включат около 40-50 деца.

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детския панаир в София, който по традиция ще се състои пред Народния театър "Иван Вазов". Всички инициативи за празника на детето са безплатни и ще се състоят през целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Предвидени са десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия (за писане на глаголица). Тази година са включени и няколко нови ателиета - по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. Ще има игра посветена на символите скрити в герба на София, както и тематично ателие, в което всяко дете ще може да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. За най-малките деца е предвиден кът с игри от Thinkle Stars.

В програмата има и редица спортни активности - танци, йога, тенис шах.

Пловдив

Безкрайни забавления очакват най-малките жители на Пловдив. Хлапетата ще могат да участват в архитектурни уъркшопи, групови тренировки и ателиета за занаяти, а така също и да пробват дали са  достатъчно безстрашни, за да се катерят по въжен парк.

Детският празник ще отбележи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, съобщават организаторите. В следващите седмици пловдивското тепе ще се превърне в детски град - изграден по идея на децата и от самите тях. Те ще могат да развинтят въображението си, да си представят своя мечтан град, и да го построят в умален вариант. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали децата ще изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм.

С началото на детската архитектурна работилница стартира и изграждането на Града на децата. След това всеки уикенд от 11 до 17 ч. до края на юни ще се провеждат тематични уъркшопи.

Детският празник ще продължи с разнообразна програма на „БГ Бъди активен“ в рамките на MOVE Week. Събитието ще предложи широк обхват от дейности за цялото семейство – работилници, различни физически активности със свободен достъп, както и групови тренировки с инструктори, въжен парк и много други. На място ще бъде изградено трасе за детски спортни изпитания, създадено изцяло от рециклирани материали.

Благодарение на платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която насърчава културата за чиста градска среда, по време на събитията на 1 юни ще бъде осигурено разделно събиране на отпадъци, а впоследствие платформата ще подкрепи бъдеща намеса и облагородяване на други две градски зони в Пловдив.

Пампорово

На 1 и 2 юни лифовете в Пампорово ще работят. От курорта подготвят две събития за уикенда - „Ден на детето“ в събота и кампанията "Да почистим Пампорово заедно" в неделя.

Съботният ден е посветен на децата и ще хлапетата ще имат възможност да ползват безплатно най-различни атракциони и развлечения в рамките на курорта. Всички малчугани са поканени на гости в „Туристически Център Пампорово", където през целия ден ще могат да се забавляват със стрелба с лък, скокове на батут, разходки сред природата и всякакви творчески игри и занимания на открито.

В центъра свободен ще бъде достъпа и до развлекателната „Стая за игри“, където децата до 14 години ще могат да ползват безплатно всички забавления на място като тенис на маса, джага, дартс, въздушен хокей, различни настолни игри и др., а най-малките от 3 до 7 години ще могат да посетят специално обособения детски развлекателен кът и занималня.

Кюстендил

Детски празник, посветен на Международния Ден на детето, организира Община Кюстендил. От 10.00 до 14.00 часа, пред читалище "Братство" ще има арт - работилници за деца, организирани са игри и забавления, казаха от общинския отдел. 

Същият ден, от 10.00 часа, пред художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще се състои церемония по награждаване на победителите от общинския конкурс за детско творчество "Кюстендил - това е моят град". Един час по-късно там ще започне забавна програма с песни и танци, фокуси и състезание с детски автомобили.
Училищни театрални продукции пък ще бъдат представени в читалище "Братство", от 13.00 часа. Входът е безплатен.

Бургас

Авиомузеят в Бургас отваря безплатно вратите си за деца, които да "назначи" за пилоти и ръководители въздушно движение. Става въпрос за игра "Успешен полет", в която участниците ще бъдат разпределени на отбори - пилот и ръководител въздушно движение. Ръководителят въздушно движение трябва да насочва пилота, който със завързани очи, по пистата, трябва да премине успешно през препятствия. Спечелилите отбори ще участват в "разбиването" на самолет, пълен с лакомства.

Експозицията на пътнически, селскостопански и военни самолети разположена на открито. На летището посетителите могат да видят истинската "легенда" на авиацията - самолетът Ан-12, в който има интерактивна изложба, както и реактивния пътнически самолет Туполев - Ту-154.

Любителите на силни усещания могат да опитат авиаторските си умения с тестови "полет" с МиГ-17 Ф Fresco, както и с фронтовия изтребител МиГ-17, който е най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам. Музеят на авиацията в Бургас разполага с 9 летателни машини.

Шумен

Карнавално дефиле, творчески ателиета, интерактивни и спортни игри са част от множеството прояви, организирани в Шумен. За първи път празникът ще протече на шест различни места, не само в Градската градина, а и на паметника "Създатели на българската държава" и Астрономическата обсерватория на Шуменското плато, в Регионалната библиотека, в Младежкия дом и в кв."Боян Българанов" в областния град.

Карнавално дефиле с деца от шуменските детски грани и техни родители ще тръгне от Драматично - кукления театър "Васил Друмев" към Градската градина в 10.00 часа, където в същия час ще се състои официалното откриване на празника.

В Градската градина за децата ще има ателиета по бодиарт, за засаждане на цветя, за изработване на бижута от мъниста, на маски, на оригами и сцена на таланта. Там те ще имат възможност още да рисуват на асфалт и да се включат в състезания по футбол, стрийтбол, дартс, шахмат, в крос, в слалом с велосипеди, ролери и тротинетки. Новост в празничната програма в градината е участието на облечени в костюми аниматори, които ще се грижат за доброто настроение на децата. За тях ще има и томбола. Голямата награда е велосипед.

На паметника "Създатели на българската държава", от 9.00 до 16.00 часа, децата ще могат да се включат в интерактивна игра "Изследователи", в която ще научат повече за културни и исторически обекти, да стрелят с лък, както и да посетят Астрономическата обсерватория.

Регионалният исторически музей на 1 юни също отваря вратите си за децата. За тях там ще има и занимателна игра, свързана с археологията.

В 11.30 часа в Младежкия дом в Шумен ще бъдат връчени наградите за есе и рисунка от ученическия конкурс "Индустрията в моя регион", организиран за трети пореден път от общинската администрация в Шумен, от Химикотехнологичния и металургичен университет в София и от Българската асоциация на металургичната индустрия, допълни Косев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама