Атанасов не вижда причина да се връщат парите, дарени от служители на Nexo

10:29, 18 яну 23 / Политика 25 1699 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. Колегите от „Да, България“ трябва да решат дали да върнат парите от даренията от служители на Nexo, но към момента няма основания за това. Това мнение изрази съпредседателят на „Демократична България" ген. Атанас Атанасов в ефира на Нова телевизия.

Проверяват криптоплатформата Nexo за пране на пари и данъчни престъпления

Припомняме, че миналата седмица се проведе акция в българските офиси на криптобанката Nexo, като на четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

„Скъпи имоти, яхти и картини“: четирима обвиняеми по случая Nexo

„Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. И бих се възползвал от цветистия език на Бойко Борисов. В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. В тази предизборна кампания няма да е само темата Nexo. Ще има и Gemcorp. Трябва да бъдем бити – заедно и поотделно, ако може. И ПП, и ДБ. Няколко пъти обсъждахме в парламентарната група след избухването на скандала  - всичко е абсолютно чисто“, така Атанасов коментира резултатите от вътрешната проверка на партията, касаеща списъка с дарители от Nexo, които бяха обявени публично.

„Това е компромат, почиващ на обективни данни. Така се нарича цялата тази история. „Да,България” трябва да решат дали да върнат парите, защото те са насочени към тях. Но към момента не виждам такова основание. Това е и проблем на финансирането на политическата дейност в България”, категоричен е той. И попита: „Как една политическа партия да проверява всичките си дарители? Политическата партия, която оглавявам, не е ДАНС“. 

„Да, България“: 10% от даренията ни са от служители на Nexo

Ден по-рано от „Да, България“ обявиха, че даренията от служители на Nexo са малко над 10% от всички дарения, които партията е получила през 2021 г. и 2022 г.

„Не отговарят на истината твърденията, че даренията на свързани с Nexo лица представляват 90% от всички дарения за партията. Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите“, пише в позиция на партията.

Проверка на „Да, България“ е установила, че партията е получила дарения от 15 служители на Nexo. Те са превели общо 199 999 лв. през 2021 г. и 199 993 лв. през миналата година.

„Да, България“ ще подкрепи предложението да се създаде временна парламентарна комисия по темата и ще предложи тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии.

„Ще продължаваме да се финансираме прозрачно и да търсим подкрепата на всеки един човек. За нас всяко дарение - и това от 2 лв., и това от десетки хиляди е безценно, защото така можем да достигнем до нашите избиратели. Всеки лев в кампанията влагаме, за да разпространяваме нашите идеи“, съобщиха от пресцентъра на движението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама