„Скъпи имоти, яхти и картини“: четирима обвиняеми по случая Nexo

17:15, 13 яну 23 25 2853 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата Nexo, разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, съобщи на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Повдигнати са обвинение на четирима души за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват, включително ръководителят на групата.

По думите на Сарафов, според Гранична полиция, те не са напускали страната, но има доказателства, че не са в България. Назначени на четиримата са данъчни ревизии, както и на свързаните с тях физически и юридически лица.

Действията по разследването са започнали септември 2022 г., то се води от голям екип следователи, прокурори и служители на ДАНС. Установено е, че до момента платформата Nexo е използвана от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. транзакции, осъществени в криптовалута. Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара – към Nexo и от фирмата. Също така има доказателства за трансакции към човек, уличен в терористична дейност, установен от израелските тайни служби. 

Установени са още трансакции на Nexo към различни адреси в криптоборси, свързани с различни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути. Събрани са данни за 23 трансакции към адреси на групата от компании Nexo, от санкционирана от ЕС криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от чужди държави и други действия. По разследването е работено съвместно с британската агенция за борба с престъпността, както и в сътрудничество със САЩ и други страни, предаде БТА. 

Големи финансови възможности 

Има данни, че обвиняемите притежават големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, Бахамите и Карибските острови, притежават яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, сред тях на Пикасо, Дали и Матис, които ще бъдат дарени на Националната художествена галерия. Ще бъде назначен по делото международен финансово-технологичен одит на дейността на Nexo“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на пресконференцията беше съобщено от прокуратурата, че според свидетелски показания е имало среща, преди около половин година, в Министерството на финансите, организирана от бивш министър на финансите, на която са присъствали дружества, занимаващи се с криптовалута. Установява се кои лица са присъствали. Целта е била да се обсъди как система за разплащане „Борика“ може да се въведе разплащане с криптовалута.

Срамна акция 

Nexo ще съди България за действията на правоохранителните органи срещу фирмата. Това става известно от становище, изпратено до БТА.

„Компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но, за съжаление, ще са за сметка на българския данъкоплатец“, посочват от фирмата и допълват, че акцията срещу тях е в разрез със законите и показва „тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция“. 

Проверяват криптоплатформата Nexo за пране на пари и данъчни престъпления

Освен това от фирмата определят действията срещу тях като „локален български произвол“ - „с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес“.

Вчера сутринта служители на прокуратурата, МВР и ДАНС влязоха в офиси на криптоплатформата Nexo, проведоха претърсвания, а по-късно - и разпити. Причината е разследване за изпиране на пари, данъчни, компютърни и други престъпления. На брифинг на прокуратурата беше съобщено, че са събрани доказателства за това, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове.

От Nexo посочват още, че следват най-високи международни стандарти, за да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и накъде отиват изтеглените от платформата такива. Също така отбелязват, че след избухването на войната в Украйна фирмата е предприела стриктни политици по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Отбелязват още, че в България в Nexo работят над 600 души, а компанията е платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:57, 13 яну 23

Така е, като имаме не прокуратура, а каскетура. Главният каскет го погнаха от САЩ, че заплашва националната сигурност, най-вероятно вече са го вкарали в списъка Магнитски, и този започна политически акции, както КТБ сринаха заедно с Пеевски и Борисов. Яко да ги осъди фирмата, но да плащат тия некадърници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама