Проверяват криптоплатформата Nexo за пране на пари и данъчни престъпления

14:40, 12 яну 23 25 2273 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Криптоплатформата Nexo (Нексо) се проверява за изпиране на пари, данъчни престъпления, организирана престъпна група, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз.

Акцията е международна, а проверката по случая е започнала преди месеци. Над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. Извършват се обиски на три адреса в София. За момента няма информация дали има задържани лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че за пет години през платформата са минали над 94 млрд. долара. Тя подчерта, че криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, които по голямата част от тях представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми. Сийка Милева заяви, че клиент на платформата е лице, което официално е обявено за финансиране на терористични актове.

Групата е действала в няколко държави, а в някои платформата е била забранена. В момента тече разследването по делото, обискират се и се претърсват повече от 15 адреса. Установиха се и нови адреси, които са свързани с криптоплатформата”, каза ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев.

По информация на bTV фирмата е свързана с бившия депутат Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружника му Коста Кънчев, както и сина на бившия социален министър Лидия Шулева - Георги Шулев. Има информация, че към тези имена са замесени и Калин Методиев и Сокол Янков.

Платформата е действала в много държави и всички знаете, че в някои от държавите е била забранена. Знаете, предполагам, от открити източници за техните проблеми в САЩ и че те формални напускат САЩ, въпреки че това не се е случило“, допълни началникът на киберотдела в следствието Светослав Василев. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама