Зеленски заминава за Вашингтон

09:42, 21 дек 22 25 1769 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да замине за Вашингтон. Това ще бъде първото му посещение зад граница от началото на руската инвазия.

В Русия президентът Владимир Путин ще участва в мащабна среща с военни. На нея министърът на отбраната Сергей Шойгу ще докладва за хода т.нар. от Москва „специална военна операция“. 

Във Вашингтон президентът на Украйна Володимир Зеленски ще разговаря с американския си колега Джо Байдън, който ще обяви допълнителна помощ в сферата на сигурността за Киев от милиард и 800 милиона долара, съобщава Си Ен Ен. Очаква се да бъдат включени ракетни системи „Пейтриът". От началото на руската инвазия САЩ са изпратили военна помощ на украинската страна в размер на около 20 милиарда долара. Световната банка одобри нов пакет допълнително финансиране за Киев от 610 милиона долара. 

Междувременно в специално обръщение във Фейсбук главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни подкрепи законопроект, който предвижда по-строги наказания за военните за дезертьорство или неизпълнение на заповедите. 

300 дни след началото на настъплението в Украйна руският президент Владимир Путин ще участва в среща в разширен състав в министерството на отбраната. На нея се очаква да бъдат определени целите на армията за догодина и отчетени резултатите от действията й през настоящата. Близо 15 000 високопоставени руски военнослужещи ще вземат участие в срещата чрез видеоконферентна връзка, съобщи БНР. 

Русия, която на 24 февруари предприе широкомащабно настъпление срещу съседна Украйна, претърпя тежки поражения и беше принудена да се изтегли от Харковска област и от Херсон. Предприе и частична мобилизация на 300 хиляди души.

Според САЩ в Русия има различни мнения по въпроса за нова контраофанзива в Украйна. От Вашингтон обаче декларираха отново, че ще продължат подкрепата си за Киев, независимо кой сценарий бъде разигран. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:45, 21 дек 22

Явно е решил да бяга

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама