Хазната получава 100 млн. лв. от „Лукойл“ до края на седмицата

12:22, 19 дек 22 25 1274 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаква се „Лукойл България“ да внесе до края на седмицата авансово в бюджета до 100 млн. лв. върху свръхпечалбата си. Това каза в понеделник служебната министърка на финансите Росица Велкова, предаде „Свободна Европа“.

„Лукойл“ вече ще плаща данъците си в България

През ноември на съвместна пресконференция със служебното правителство компанията съобщи, че се е договорила с кабинета да плати около 700 млн. лв. данък в България през следващата година, ако износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде забранен. Това условие противоречи на забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол, която беше въведена след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Велкова каза, че не ѝ е известно да има промяна в позицията на компанията по въпроса.

Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация (изключение) на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период. Изключението обаче не включва износа на преработени петролни продукти към други страни членки.

От ЕК недвусмислено потвърдиха, че България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен. Уговорката със служебния кабинет предвижда руската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

В началото на декември служебният кабинет разреши „Лукойл Нефтохим“ да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. и отмени забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт от 5 декември, наложена от правителството на Кирил Петков.

ДПС и ДБ искат италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата

Във вторник в дневния ред на парламента са включени два законопроекта за обсъждане на първо четене, свързани с „Лукойл“. Първият, който е на ДПС, предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Вторият, на „Демократична България“, предлага държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията на руската компания в Бургас.

Междувременно Народното събрание прие, че не само държавните, но и частните енергийни фирми, които печелят от високите цени, ще правят вноски във фонда за сигурност на електроенергийната система. Сумите в него се използват за компенсации на бизнеса заради скъпия ток.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама