„Лукойл“ вече ще плаща данъците си в България

16:59, 21 ное 22 25 2084 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От 1 януари 2023 г. „Лукойл“ прехвърля цялата си икономическа дейност в България. „Цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария“, обяви транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му според разчетите може да се разчита на приходи в бюджета в хазната от „Лукойл“ в размер на 100 милиона. „С тези средства ще бъдат компенсирани най-уязвимите групи в страната“, допълни Христо Алексиев. Той добави, че мярката за 25 стотинки не е била съвсем справедлива, но ще продължи.

Стоянов: Ще предложим държавата да прибира свръхпечалбите и на „Лукойл“

Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите“, коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени, предаде БНТ.

Председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България. Отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат постъпленията в българския бюджет, както и работните места от 1300 на 10 000.

Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има“, каза още транспортният министър Христо Алексиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама