Милиони западна помощ за църквите в Гана въпреки годините на кампании срещу правата на LGBTQI+

15:30, 14 дек 22 / Свят 25 953 Шрифт:
Автор:

Ексклузивно разследване на CNN установи, че някои западни правителства, които са обещали да подкрепят правата на LGBTQI+, също са финансирали поддръжниците на противоречив законопроект в Гана, който може да въведе сурови присъди за защита на правата на сексуалните и половите малцинства.

През петте години до 2021 г. най-малко 5 милиона долара помощ от Европа и САЩ са отишли за проекти, управлявани от или в полза на църкви в Гана, чиито лидери са подкрепили този законопроект и имат дълъг опит в изявления и дейности срещу LGBTQI+, според анализа на CNN на финансовите данни и комуникацията с донорите.

Няма индикации, че идентифицираното финансиране е отишло за изрично анти-ЛГБТКИ+ дейности. Въпреки това, тези религиозни организации сега настояват законопроектът срещу LGBTQI+, представен миналата година и официално известен като Насърчаване на правилните човешки сексуални права и законопроект за семейните ценности в Гана, да стане закон.

В един случай анализът на CNN разкри, че повече от 140 000 долара от парите на данъкоплатците на Обединеното кралство и САЩ през 2018-2020 г. са отишли в Християнския съвет на Гана (CCG), асоциация от 29 църкви и християнски организации, която през 2020 г. каза: „Тъй като ние посочени в минали времена, нашите културни норми и религиозни ценности като нация не подкрепят правата на LGBTQ."

През същия период Обединеното кралство стана съпредседател на международната Коалиция за равни права за „защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ЛГБТИ) хора“ и насърчаване на „приобщаващо развитие“ в световен мащаб.

Анализът на CNN също установи, че някои други членове на Коалицията за равни права – САЩ, Германия и Италия – са финансирали проекти от или за църкви в Гана, които по подобен начин са се противопоставяли на правата на LGBTQI+ преди, по време и след като са се възползвали от пари за помощ .

CNN разкрива как помощта от САЩ и Европа е облагодетелствала църкви, които се противопоставят на правата на LGBTQI+

Защитниците на човешките права нарекоха практиките на финансиране на западните донори, разкрити от CNN, „изненадващи“ и „непоследователни“.

Все едно да заявите, че ще станете зелени и след това да финансирате петролната индустрия“, каза Нийл Дата, изпълнителен директор на Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права.

Донорските агенции трябва да са „по-наясно, че сексуалните и репродуктивните права са оспорвани въпроси“ и да се уверят, че „не финансират по невнимание организациите, които работят срещу някои от другите си цели“, каза той, призовавайки за по-строги „проверки на миналото“ “ за потенциални бенефициенти.

Това разкрива несъответствия в практиките на финансиране на основните донори и ги замесва като съучастници в насърчаването на хомофобия и трансфобия в Гана“, каза Каролин Кусайман, изпълнителен директор на Инициативата Sankofa d'Afrique de l'Ouest (ISDAO), ръководена от активисти фонд, подкрепящ разнообразието на половете и сексуалните права в Западна Африка. „Това е антитезата на принципите „не вреди.

Нуждаем се от донори, които да подкрепят нашите борби за освобождение, а не пряко или косвено да финансират анти-джендър движения, за които знаем, че разполагат с изключително добри ресурси“, добави тя.

Несъмнено опитът да се финансират църквите в Гана е опит за интеграция на страните от Третия свят с цел тяхната модернизация и по-добра функционалност. За да може това да се извърши по-правомерно и качествено, така че да няма конфликт на принципно ниво, то би трябвало да е задача на Запада да обособи границите на тези идеи, които подкрепя. Стигне ли се до прозрачност на идейно равнище, то тогава приложимостта на този своеобразен „износ“ на култура в невралгични зони като Гана, която през годините се е доказала като свръхконсервативна и трудно податлива на новите тенденции в западните общества, ще бъде далеч по-плодоносно и адекватно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама