Разследват за расизъм председателя на българския клуб в Битоля

15:07, 12 дек 22 / Свят 25 1846 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македонската прокуратура официално повдигна обвинения в расизъм и ксенофобски прояви срещу председателя на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля Люпчо Георгиевски.

Георгиевски трябва да се яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец“ в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември, пише БГНЕС.

Пред българската агенция „Фокус“ Георгиевски каза, че няма нищо конкретно като действие или изявление от тяхна страна, което може да бъде окачествено като ксенофобско или расистко“.  По думите му „така се определя всичко, което е българско или ако се наречеш българин“.

Българският клуб „Иван Михайлов“ бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Условна присъда за подпалвача на българския културен дом в Битоля

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - „Цар Борис Трети“. Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама