Стрелба срещу българския клуб в Охрид

12:45, 24 ное 22 25 2017 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Неизвестно лице стреля с оръжие снощи срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба. Вътре са открити 8 патрона. При инцидента няма пострадали. 

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България - татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба. При друг случай входната врата на българския клуб в Битоля бе подпалена преди три месеца, а нападателят бе пуснат на свобода. Властите в РСМ приеха по бързата процедура и закон, който предвижда в тримесечен срок клубовете да променят наименованията си, в противен случай те ще бъдат закрити, пише БГНЕС.

Реакциите

Държавните ръководители в РС Македония и обществото трябва да разберат, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. Това е единственият начин, каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод поредното нападение срещу български клуб.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“. Според МВнР на РСМ „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

От българското МВнР осто осъдиха сериозното криминално деяние. Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая.

Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, обявиха от ведомството и подчертаха, че очакват компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за  разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Във връзка със случая днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама