Условна присъда за подпалвача на българския културен дом в Битоля

09:37, 28 сеп 22 25 1693 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Певецът Ламбе Алабаковски е осъден на шест месеца условна присъда за подпалването на културния център „Ванчо Михайлов“ в Битоля.

Припомняме, че в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб Иван Михайлов“. От кадрите ясно се вижда как Алабаковски пристига с велосипед и след това изсипва запалителна течност пред входа на клуба. От видеото става ясно, че самият той е леко пострадал при опожаряването. Няколко дни след извършването на престъплението той се предаде на полицията в града, където неговият брат работи на ръководна длъжност. Ламбе Алабаковски бе задържан само за няколко дни и след това бе пуснат на свобода.

По време на антиевропейските протести в края на месец юни той бе сред „водещите звезди“. По време на един от протестите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция.

Пуснаха видео от подпалването на българския клуб в Битоля

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от антибългарска кампания, в която активно участва политическият елит на РСМ, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за прекратяване на Договора за добросъседство и сътрудничество, пише БГНЕС.

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля. Според него събитието по откриването на този център е „било нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на Анте Павелич”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама