Мозъците на тийнейджърите остарели значително по-бързо в пандемията

18:35, 05 дек 22 / Любопитно 25 1516 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мозъците на тийнейджърите са остарели значително по-бързо по време на COVID пандемията. Това показва ново проучване, цитирано от CNN, предаде bTV. Освен това се оказало, че младите участници в изследването са с по-тежки симптоми на тревожност, депресия и ниско самочувствие след първата година от социална изолация.

Десетки проучвания са установили, че психичното здраве на юношите е пострадало по време на пандемията. Децата бяха изведени от училище, далеч от своите приятели. Те трябваше да живеят с несигурността и страха от коронавируса. Много родители загубиха работата си. Милиони деца загубиха родителите си или бабите и дядовците си вследствие на COVID-19, се казва в първото по рода си проучване, което разглеждат физическите промени в мозъка.

Изследването е базирано на едно по-голямо проучване, в което учените се опитват да разберат половите разлики в депресията сред подрастващите. Преди осем години те са започнали да правят ЯМР сканиране на 220 деца на възраст от 9 до 13 години на всеки две години.

Екипът е успял да приключи с първи (2016 г.) и втори (2018 г.) етап на проучването, когато пандемията прекъсва тестовете. Въпреки това учените решават, че би било интересно да проучат ефекта, който това стресиращо събитие има върху развиващите се мозъци на юношите. Сканирането преди пандемията и в края на първата година от социалната изолация им помага да направят това сравнение.

Изследователите съпоставят данните за 128 деца в една и съща демографска група – включително пол, възраст, излагане на стрес и социално-икономически статус. За да намерят средната възраст на мозъка, те обединяват данните от ЯМР сканираните мозъци с помощта на компютърен модел. Половината от данните са били събрани преди пандемията, а другата половина – в края на 2020 г.

Учени са изследвали каква е мозъчната активност, когато човек е в близост до препарирано животно

Учените открили, че в края на първата година от пандемията децата са били с по-стар мозък в сравнение с тяхната хронологична възраст. Мозъците, изследвани преди началото на пандемията, имали растеж в зоната, която регулира нивата на стрес и страх – така наречената амигдала, както и в хипокампуса (областта на мозъка, която контролира достъпа до спомените). Тъканите са били изтънени в областта на мозъчната кора.

Естествено мозъкът на всяко дете се променя с течение на времето. Изследванията обаче са установили, че тези физически изменения могат да бъдат ускорени, когато човек премине през значителни трудности в детството. Проучванията показват още, че хората, които са били изложени на насилие, пренебрегване, бедност и други проблеми в началото на живота си, имат по-бързо остаряване на мозъка и могат да имат проблеми с психичното си здраве по-късно.

„Пандемията не беше благосклонна към психичното здраве на подрастващите“, каза Иън Готлиб, професор по психология в Станфордския университет и водещ автор на проучването. Но екипът му не бил съвсем сигурен какво ще открие при ЯМР сканирането. „Винаги е интересно да се правят подобни изследвания, защото не знаеш какво да очакваш“, каза Готлиб. Откритието обаче се оказало много интересно, защото показва колко бързо може да се промени мозъка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:39, 06 дек 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама