Турското посолство: Мобилизирани сме да открием извършителите на убийството на границата

16:05, 08 ное 22 / Политика 25 2237 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Турското посолство у нас излезе с официално изявление след като граничният полицай Петър Бъчваров бе застрелян на българо-турската граница.

По повод инцидента, довел до смъртта на български граничен полицай на турско-българската граница, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в ранните часове на разговаря с колегата си Иван Демерджиев, за да изрази своите съболезнования. Незабавно на границата бяха изпратени допълнителни екипи, с които е осигурено засилено присъствие. Силите ни за сигурност бяха мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на инцидента, пише в позицията. От посолството изкават съболезнования на българския народ и на служителите на МВР.

Външно министерство да поиска обяснения от турския посланик 

Това е безпрецедентен случай доколкото към момента е известно от територията на съседна държава - Турция, да се стреля по наш полицай. Крайно опасен и неприемлив случай. Така президентът Румен Радев коментира трагичния инцидент със загиналия полицай край Елхово по-рано днес. 

Убиха граничен полицай при престрелка в Елхово

„Очаквам външно министерство да извика турския посланик, да поиска обяснение, да поискаме пълно разследване, дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие и съответно да предприемем необходимите мерки“, заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност в България, тъй като имаме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти. Трябва повече техника и жива сила. Ние сме активирали не само средства от бюджета, ние мобилизираме и личен състав от Българската армия. Ние натоварваме нашите хора и трябва усетим европейската солидарност на нашите граници и разбира се, трябва да бъдем приети в Шенген, каза още държавният глава.

„Оградата ни с Турция надупчена“: Военният министър иска триметрова бетонна стена

Президентът каза още, че още утре ще покани ПГ на „Възраждане“ за консултации. „Надявам се, че партиите оценяват това дадено допълнително време предвид необходимостта от редовно правителство час по-скоро, така че да бъде възстановен диалогът и нормалната среда сред една остра предизборна кампания. Очакваме диалогът наистина да бъде възстановен и да имаме конструктивност в разговорите и преговорите между партиите. Преговорите са между партиите, а не между президента и партиите за съставяне на правителство. Аз не участвам в коалиция, те трябва да формират коалиция“, коментира Радев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама