Гъбите съдържат ценни протеини

18:35, 07 ное 22 / Любопитно 25 2311 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гъбите съдържат ценни протеини. Кои видове гъби имат най-много протеини и кои методи на готвене позволяват да се възползваме максимално от този продукт - отговорите дава гастроентерологът и хепатолог Сергей Вялов.

Хранителната стойност на ястията с гъби зависи по-специално от количеството и свойствата на протеините, които те съдържат, отбелязва лекарят. Според него млечните гъби, печурките и кладницата са особено богати на протеини.

„Печените и варените гъби запазват протеините си, тъй като топлинната обработка не ги разрушава“, казва гастроентерологът. А ястията, приготвени от сушени гъби, са с по-високо съдържание на този хранителен елемент.

„Ако гъбите се изсушат, процентът на протеините се увеличава. В този случай количеството на водата става по-малко, а количеството на протеините - много повече: около 30 или дори 40 грама на 100 грама продукт“, уточнява Вялов.

Въпреки това, за да може организмът да извлече максимална полза от гъбите, е по-добре да ги мариноваме, смята той. След такава обработка протеините в продукта ще бъдат по-лесно смилаеми, пише БГНЕС.

„Мариноването прави гъбите по-ядливи“, казва той. Когато мариноваме или осоляваме гъби, протича ферментация, а гъбите се обогатяват с различни видове полезни бактерии, като например масленокисели бактерии", обяснява лекарят.

Средно човек трябва да приема около 100 грама протеини на ден, но някои заболявания изискват ограничаване на приема им, допълва той. Това са по-специално бъбречна недостатъчност, пиелонефрит и гломерулонефрит. Хората с такива здравословни проблеми трябва да внимават с гъбите, съветва специалистът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама