Отказът от цигарите до 35-годишна възраст намалява риска от смърт

16:00, 30 окт 22 / Любопитно 25 2225 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Голямо проучване показва, че при пушачите, които са се отказали от цигарите преди 35-годишна възраст, процентът на смъртност е сходен с този на хора, които изобщо не са пушили, съобщава „Сайънс Алерт“.

Изследването установява, че при тези, които са спрели да пушат на по-късна възраст, все пак се наблюдават значителни ползи, но при тях смъртността надвишава тази при тези, които са спрели да пушат преди да навършат 35 години. Например при бившите пушачи, които са се отказали от пушенето на възраст между 35 и 44 години, се наблюдава 21% по-висок процент на смъртност по каквато и да е причина в сравнение с „никога непушилите“. А при тези, които са се отказали от пушенето на възраст между 45 и 54 години, смъртността от всякакви причини е с 47% по-висока в сравнение с „никога непушилите". За проучването пишат авторите му в списание JAMA Network Open.

Това е третото голямо проучване, което показва, че 35-годишна възраст може да е оптималната възраст за отказване от тютюнопушенето, особено за тези, които започват да пушат млади, пише в коментар на проучването Джон П. Пиърс, почетен професор в катедрата по семейна медицина и обществено здраве в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Анализът включва данни от проучвания на повече от 550 000 възрастни, които са попълнили въпросници в периода януари 1997 г. - декември 2018 г. и са били на възраст между 25 и 84 години към момента на набиране на данните. Те включват настоящи пушачи, бивши пушачи и т.нар. никога непушили, т.е. хора, които са изпушили по-малко от 100 цигари през живота си, пише БГНЕС.

Според Националния индекс на смъртните случаи близо 75 000 от тези участници в проучването са починали до края на 2019 г. В сравнение с никога непушилите, при настоящите пушачи се наблюдава значително по-висок процент на смъртност от всички причини като цяло, както и по-конкретно по-висок процент на смъртност от рак, сърдечни заболявания и белодробни заболявания.

Тези резултати ни напомнят, че намаляването на интензивността на тютюнопушенето (цигари на ден) трябва да бъде една от целите на програмите за контрол на тютюнопушенето", пише Пиърс в своя коментар.

Тези, които са отказали цигарите до 45-годишна възраст, са намалили свръхриска от смърт с до 90%, а при тези, които са отказали цигарите преди 35-годишна възраст, смъртността е била много близка до тази при непушачите.

Проучването установява също така, че колкото повече време е минало, откакто човек е отказал цигарите, толкова по-близък е неговият коефициент на смъртност до този на непушачите.

Крайният срок от 35 години може да бъде потенциално мотивиращ за младите пушачи, които се стремят да спрат да пушат, пише Прайс в своя коментар. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама