Зеленски няма да говори в първия ден на парламента ни

14:50, 14 окт 22 25 2381 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски няма да получи покана да направи обръщение към новото 48-о Народно събрание при откриването му на 19 октомври. Това се разбра след днешната среща на парламентарните политически сили по въпроса, свикана по инициатива на ГЕРБ-СДС.

Решение дали и кога ще бъде потърсен Зеленски ще се вземе на председателския съвет на парламента. За да бъде свикан съветът обаче, най-напред трябва да започне работа самият парламент, пише „Сега“.

ГЕРБ предлагат президентът Зеленски да говори на първото заседание на НС

Идеята поначало беше посрещната скептично от повечето политически сили. Вчера депутатът от „Демократична България“ Надежда Йорданова отбеляза, че парламентът първо трябва да разгледа въпроса за предоставянето на военна помощ на Украйна. Тя посочи, че трябва да се прецени кой е най-удачният момент за обръщението, защото „все пак България има неизпълнен дълг към Украйна“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък написа във Facebook, че срещата е „излишна“. Тя подчерта, че парламентът трябва да се занимава с други въпроси - инфлацията, доходите на гражданите и приемането на новия държавен бюджет. По тази причина левицата покани другите формации на среща в понеделник, идната седмица.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че подкрепят да бъде поканен Зеленски, но било по-важно да се постигне съгласие кога ще се вземе решение да се състои обръщението. Затова и подкрепят това да се случи на председателския съвет.

Позиция в същия дух като социалистите разпространиха по-рано днес от „Български възход“. „Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес“, пише в становището на партията.

„Български възход“ не присъства на срещата на ГЕРБ

От ДПС лаконично коментираха, че „нямат нищо против“ украинският президент да се включи в откриването.

На срещата неочаквано се появи водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който обяви идеята за „провокация към гражданския ред“. 

Депутатите на Бойко Борисов изразиха разочарование, че инициативата им не е срещнала подкрепа. ГЕРБ-СДС ще настоява председателският съвет, на който ще се вземе решение за датата на обръщението, да се състои още на откриването на парламента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:36, 14 окт 22

Xorata ne sa vi lzbrali da se zanimavate sas zelenski ili sas chervenski a da rabotite za tiax nai bednata darjava v evropa xiliadi omirat lipsa na lekari I ot glad te sas zelenski se zanimavat otrepkite

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама