Сменят ръководството на Александровска болница

14:40, 13 окт 22 25 3073 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сменят ръковорството на Александровска болница в София. Това обяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

„Днес взехме категорично решение, че след този натиск, който вече се вижда, че е политически натиск, сменяме ръководството на „Александровска болница“, аргументира се той. 

Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата е проф. Атанас Йонков.

По-рано Министерството на здравеопазването оповести данни, че ръководството на УМБАЛ Александровска е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 000 000 лв. само за последната година. За периода 30 юни 2021 г. до 31 август 2022 г. ръководството на УМБАЛ Александровска ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения до размер на 24 250 740 лв. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

Натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г. в размер на 23 500 хил. лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му. Това показва докладът на Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването във връзка с проверката на действията на органите на управление на дружеството.

Последва и отговор на болницата, в който се казва, че основната част от направените констатации и изведените заключения не отговарят на действителната фактическа обстановка, а официалното им оповестяване преди да е дадено становище от одитираната страна е неправомерно и некоректно. Планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на лечебното заведение е разработен във връзка с оптимизиране на дейността на болницата по отношение на изплащането на кредита, т.е. той е предназначен за стартиране след усвояване на средствата по кредита от МЗ, който все още не е отпуснат. А по-голямата част от действията всъщност вече били предприети.

Дейността на лечебното заведение е била обект на проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. При инспекцията е установено незаконно разделяне на обществени поръчки и провеждане на договаряния със строителни фирми за сключване на договори за над 3 млн. лв., без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушение на ЗОП, за което на ръководството на лечебното заведение са съставени актове за установяване на административни нарушения“, посочват от болницата.  

Действително, проверки от страна на АДФИ са извършени. По някои от тях са съставени актове за установяване на административни нарушения. Същите обаче към настоящия момент не са окончателни. Заявени са подробни и конкретни писмени възражения, а евентуално издадените впоследствие наказателни постановления ще бъдат обжалвани, тъй като твърденията на АДФИ, съдържащи се в съставените актове, са напълно неоснователни, заявяват от лечебното заведение, пише БГНЕС. 

„Продължаваме промяната“ в защита на ръководството на Александровска

По-рано от „Продължаваме промяната“ излязоха с позиция в защита на настоящото ръководство на УМБАЛ „Александровска“.

„През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната „Александровска“. Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов“, се казва в изявление до медиите, подписано от доц. Антон Тонев от ПП.

От „Продължаваме промяната“ настояват на сегашното ръководство на лечебното заведение да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Според тях, ако то се справи, а позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца.

Одит на служебната власт: Дълговете на „Александровска“ нараснали с 24 млн. лв. за година

Преди 10 г. „Александровска“ болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита. Тогавашното ръководство натрупа задължения от близо 70 млн. лв., като сключи множество договори с изключително високи наказателни лихви, които в момента „висят на врата“ на лечебното заведение. Оказва се, че в резултат на тези управленски решения „Александровска“ всеки ден дължи по 16 000 лв. наказателни лихви на доставчиците си по неразплатени договори.

За да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков взе решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за „Александровска“. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения. Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени.

Спасяват „Александровска“ с 35 млн. лева

По всичко личи обаче, че се правят опити на сегашното ръководство на Александровска, назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното ѝ тежко финансово състояние. Очевидната цел е то да бъде заменено с „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение. В медийното пространство дори вече се спряга конкретно име за ръководния пост в най-голямата българска болница – на човек, станал известен с това, че като началник на клиника в „Александровска“ принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ“, се казва още в изявлението, цитирано от БНТ.

Във Facebook Антонов посочи, още преди служебният кабинет да обяви рокадата, че за директор ще бъде избран небезизвестният бивш началник на Първа хирургия проф. Атанас Йонков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:59, 21 окт 22

ДКЦ,,АЛЕКСАНДРОВСКА,,ИЗТОЧВА БОЛНИЦАТА,КАК.ЕДИН И СЪЩИ ЧОВЕК Е УПРАВИТЕЛ НА ДКЦ,,АЛЕКСАНДРОВСКА,,И НАЧАЛНИК НА ПОЛИКЛИНИКАТА,СТРУКТУРНО ЗВЕНО КЪМ БОЛНИЦАТА.КАК НА НИКОЙ,НЕ СЕ ВПЕЧАТЛИ ОТ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ,ИМА ДОКУМЕНТИ,ПОКАЗВАЩИ,ЧЕ РАЗХОДИТЕ НА ДКЦ,,АЛЕКСАНДРОВСКА,,СЕ НАЧИСЛЯВАТ КЪМ БОЛНИЦАТА И ОЩЕ ПОДОБНИ ТАРИКАТЛЪЦИ НА ШЕФ 2 в 1..Не се правете,че не виждате.Голям тарикат се оказа шеф2 в 1

2 Abanciata 11:19, 28 фев 24

The creator of the product, Dr buy cialis online united states

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама