Спасяват „Александровска“ с 35 млн. лева

14:18, 30 авг 22 25 1864 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Държавата отпуска заем на УМБАЛ Александровска” в размер на 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения, съобщиха от МЗ. 

Припомняме, че през юни миналата година Министерството на здравеопазването откри нарушения в управлението на „Александровска“ болница, които бяха предадени на компетентните органи. Констатациите бяха вследствие на проверка, началото на която бе обявена от тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров и началникът на очната клиника към онзи момент доц. Александър Оскар.

Оскар твърди, че е подавал сигнал за непрозрачно изразходване на около 30 млн. лв. и до бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който, преди да бъде начело на здравното ведомство, бе директор на „Александровска“ болница от 2013 г.

По-късно от „Национална полиция“ направиха проверка, която показа, че „Александровска“ е закъсняла с почти половин година да сключи договор с изпълнител на обществена поръчка за ремонт на една от клиниките.

На 22 юни от последното редовно правителство бе взето решение да се отпусне заем на болницата, за да бъде спасена. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама