Путин: Ще реагираме сурово, ако украинците продължават с терористичните нападения

15:20, 10 окт 22 25 2663 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Два взрива разтърсиха Киев тази сутрин след месеци на относително спокойствие в украинската столица, предаде Асошиейтед прес. Експлозиите бяха чути от журналисти на АП и изглежда са резултат от ракетни удари. 

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за взривове в централния градски район Шевченковски. Има данни за жертви. Очевидец, цитиран от Ройтерс, съобщава, че над сгради в центъра на града се вижда да се издига черен пушек, пише БТА. Съобщава се за взривове и в град Днепър.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в тероризъм

На фона на обвиненията срещу украинските власти в тероризъм, те съобщиха за нови руски удари срещу жилищни сгради в град Запорожие. Така и двете страни отново започнаха да се обвиняват в тероризъм. 

След като руския президент Владимир Путин окачестви взрива на Керченския мост като украински терористичен акт, президентския съветник в Киев Михайло Подоляк реагира, че подобни обвинения звучат прекалено цинично, дори и за Москва. „Има само една терористична държава тук и целият свят знае коя е тя“, заяви той в Twitter.

Русия вкара и българска следа във взривяването на Кримския мост

Русия ще реагира сурово, ако украинските власти продължат да организират терористични нападения, заяви Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност. „Данните от съдебномедицинската експертиза и други експертизи, както и оперативната информация показват, че експлозията е терористичен акт. Терористичен акт, насочен към унищожаването на гражданската критична инфраструктура на Русия. Също така е ясно, че поръчителите, организаторите и извършителите на терористичния акт са украинските специални служби“, каза Путин.

Той обвини украинските власти, че са се опитвали да организират взрив на участък от газопровода „Турски поток“. „Това е доказано и потвърдено включително от задържаните изпълнители на терористичните актове“, заяви руският президент, цитиран от bTV. 

Освен това Путин обвини Украйна в обстрел на Запорожската атомна електроцентрала и опити за саботаж на Курската атомна електроцентрала. „Украинските специални служби вече са извършили и три терористични акта срещу руската атомна електроцентрала „Курск“, като многократно са подкопавали високоволтовите линии на електроцентралата. Третият подобен терористичен акт доведе до повреждането на три такива линии едновременно. Щетите бяха отстранени в най-кратки срокове и не бяха допуснати сериозни последствия“. 

Украйна пък обвини руските сили за ракетната атака в ранните часове на неделя, при която най-малко 13 души загинаха, а десетки пострадаха, след като беше поразен жилищен блок в град Запорожие.

„Това е бил съзнателен удар. Тези, които са издали заповедта и тези, които са я изпълнили, са знаели където атакуват. Който иска преговори за мир не прави така, а който е терорист - той постъпва именно по този начин“, заяви украинският президент Володимир Зеленски. „Тероризмът на държавно ниво е едно от най-тежките международни престъпления“. 

Нови руски удари в Запорожие

Тази нощ украинският управител на Запорожка област, която Русия вече смята за част от държавната си територия, съобщи за нови атаки срещу главния град, който е под украински контрол. В Telegram Олександър Старух написа, че отново е уцелена няколкоетажна жилищна сграда и че има ранени, пише БНР.

На другия бряг на река Днепър беше възстановено външното захранването на Запорожката атмона централа, която е под руски контрол. За това потвърдиха от Международната агенция за атомна енергия, която поддържа екип в централата. Захранването за пореден път беше прекъснато заради удари в района на централата, които могат да попречат на работата на аварийните ѝ системи.

Шефът на агенцията Рафаел Гроси определи последните новини като „временно облекчение в несъстоятелна ситуация“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама