Русия е похарчила 300 млн. долара за намеса в политиката на 24 държави

09:55, 14 сеп 22 / Свят 25 1821 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От 2014 г. насам Русия тайно е похарчила повече от 300 млн. долара, за да повлияе на политици в повече от 24 държави, твърди държавният департамент на Вашингтон, който се основава на разсекретена оценка на американското разузнаване. 

Високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън заяви: „Смятаме, че това е само върхът на айсберга“.

Русия не е коментирала публично твърденията, като самата Москва неведнъж е обвинявала САЩ в намеса във вътрешните работи на чужди държави.

Американското разузнаване „преценява, че това са минимални цифри и че Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства в случаи, които не са били открити“, заяви служителят от администрацията на Байдън по време на брифинг.

В оценката на американското разузнаване не се посочват конкретни държави или длъжностни лица, за които се смята, че са били цел на Русия - но се казва, че Москва си е купувала влияние на четири континента.

Източник от администрацията, запознат с доклада на разузнаването, твърди, че Русия е похарчила около 500 000 щатски долара, за да подкрепи дясноцентристката Демократическа партия на Албания на изборите през 2017 г., а също така е финансирала партии или кандидати в Босна, Черна гора и Мадагаскар.

Източникът също така посочва, че Кремъл е използвал Брюксел като център за създаване на фондации, които финансират крайно десни кандидати. Твърди се, че фиктивни компании се използват за финансиране на европейски партии и за купуване на влияние на други места, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама