Байдън: Русия не трябва да бъде обявена за спонсор на тероризма

10:46, 06 сеп 22 25 2188 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия не трябва да бъде обявявана за държава спонсор на тероризма - етикет, за който настоява Украйна на фона на продължаващата руска инвазия, докато Москва предупреждава, че това ще доведе до разкъсване на американско-руските връзки.

Запитан дали Русия трябва да бъде обявена за държавен спонсор на тероризма, Байдън заяви пред репортери в Белия дом: Не”.

Някои американски законодатели също настояваха за обявяването на Русия за такава държава.

Украйна търси подкрепа за специален трибунал за военни престъпления

Правителството на Украйна потърси политическа подкрепа в Брюксел за създаването на специален трибунал, който да преследва руски военни и политически лидери, отговорни за започването на войната.

Няколко украински лидери, присъстващи на конференция за отговорността за военни престъпления в европейската столица, настояха за създаването на съд, който да преследва руските извършители на високи постове, в допълнение към Международния наказателен съд.

Базираният в Хага Международен наказателен съд започна свое собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и военни престъпления дни след инвазията на Москва на 24 февруари, но не е компетентен да преследва агресията в Украйна.

Москва отхвърли обвиненията на Киев и западните държави във военни престъпления.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, заяви, че законодателният орган ще продължи да бъде един от най-големите поддръжници за създаването на специален международен трибунал", който да подведе под отговорност руския президент Владимир Путин, беларуския президент Александър Лукашенко и други лидери.

„Американската мечта за разпад на Русия ще доведе до Деня на страшния съд“

Новоназначеният главен прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че Международният наказателен съд не може да разследва престъпленията поради правни ограничения, но ние не можем да го оставим безнаказано. Ето защо създаването на специален международен трибунал ... е централен въпрос за Украйна".

Актът на агресия се определя от ООН като  нахлуване или нападение от въоръжените сили на една държава на територията на друга държава или военна окупация...". Въпреки признаването на престъплението от международното право, понастоящем няма конкретен съд или трибунал, към който Украйна да се обърне, предаде агенция „Ройтерс", цитирана от БГНЕС. 

Украйна иска от ЕС по-модерни оръжия, предлага доставки на газ

Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал предложи Украйна да доставя газ на ЕС, за да облекчи енергийната криза и намали зависимостта на блока от Русия, която доведе до рекордно високи цени.

Можем да заменим до голяма степен руския внос", каза Шмихал. 30 млрд. куб. м е количеството, с което разполагаме в газовите си запаси, и можем да предложим част от него на нашите европейски партньори, за да заместим Руската федерация на нестабилния пазар". 

Шмихал призова Европейския съюз да снабди Киев с повече оръжия и оборудванеНуждаем се от по-модерни оръжия, като противовъздушна отбрана, противоракетна отбрана и противокорабна отбрана", заяви Шмихал пред репортери след заседание на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна в Брюксел.

Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обеща непрекъснатата подкрепа на блока за Киев, независимо от  каквато и да е заплаха, какъвто и да е шантаж" от страна на Русия. Ще оказваме нашата подкрепа в политически, финансов, хуманитарен и военен план толкова дълго, колкото е необходимо и колкото е необходимо", заяви Борел.

Русия купува артилерийски боеприпаси от Северна Корея

Американското разузнаване е преценило, че Москва купува артилерийски боеприпаси от Северна Корея, съобщи New York Times, по повод на съобщенията, че руската армия е започнала да използва произведени в Иран безпилотни самолети.

Представители на американското правителство заявиха пред изданието, че покупките показват, че санкциите са започнали да действат и намаляват способността на Русия да поддържа инвазията си в Украйна, която Москва нарича специална военна операция".

Байдън иска от Конгреса още над 13 млрд. долара за Украйна

В доклада на Таймс" се казва, че наскоро разсекретената разузнавателна информация не предоставя подробности за това какво е било закупено, освен че се казва, че артикулите включват артилерийски снаряди и ракети.

Миналия месец американски служител заяви, че руските безпилотни самолети, произведени в Иран, са претърпели многобройни повреди". Служителят заяви, че Русия най-вероятно е планирала да придобие стотици безпилотни летателни апарати (БЛА) от сериите Mohajer-6 и Shahed.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама