Байдън иска от Конгреса още над 13 млрд. долара за Украйна

09:12, 03 сеп 22 25 1917 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Американският президент Джо Байдън иска Конгресът да отпусне на Украйна още над 13 милиарда долара. Досега са одобрени 40 милиарда. От Москва предупредиха Вашингтон да не изпраща на Киев далекобойни оръжия.

Международната агенция за атомна енергия ще представи следващата седмица доклада си за безопасността на Запорожката АЕЦ. След посещението в Запорожката АЕЦ ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси потвърди, че двама експерти от мисията ще останат в централата.

Видяхме всичко, което поискахме, каза Гроси, като изрази безпокойство от военната активност в района. Най-големите му опасения са свързани с „физическата цялост“, енергоснабдяването на централата и положението с персонала ѝ. Запорожката атомна електроцентрала от март е под контрола на руските войски, но нейната екплоатация както и преди се извършва от украински специалисти. Москва и Киев седмици наред се обвиняват за обстрел в района на съоръжението. Руските власти в Запорожие съобщиха, че са предотвратили опит за украински десант в близкия Енергодар.

Зеленски: Русия иска посещението на МААЕ в Запорожие да е безплодна екскурзия

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Вашингтон да не доставя далекобойни оръжия на Украйна, като отбеляза, че Съединените щати действат на ръба на пряко участие в конфликта. Той повтори, че т.нар. специална операция ще продължи, докато не бъдат постигнати целите ѝ.

По време на посещението си в Далечния изток следващата седмица президентът Владимир Путин ще присъства и на военни маневри на учението „Восток 2022“, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама