Какво е кафявият шум?

19:25, 03 сеп 22 / Любопитно 25 2573 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-новият тренд в TikTok ни кара да слушаме кафяв шум. Според платформата това има множество предимства, включително ви помага да се отпуснете и бързо да заспите дълбоко. Недостатъчният сън и безсънието са често срещани явления, затова не е чудно, че много хора търсят начини да подобрят съня си.

Кафявият шум, по-известният бял шум и дори розовият шум са примери за звукови оттенъци. Това са „постоянни“ шумове с минимални звукови вариации - високи и ниски честоти и променящи се скорости - в сравнение със звуци като музика или някой, който чете на глас.

Това, което отличава кафявия шум от белия или розовия, е височината (или честотата). Белият шум описва звук, разпределен равномерно по честоти. Той включва ниски, средни и високи честоти и звучи като статично радио. Розовият шум има повече нискочестотни и по-малко високочестотни звуци. Той е по-нисък и по-дълбок от белия шум, подобен на постоянен дъжд. Кафявият шум съдържа по-ниски честоти както от белия, така и от розовия шум. Той звучи по-дълбоко, подобно на бушуваща река или бурен прибой.

Някои хора са по-чувствителни към външни дразнители, отколкото други. Това включва човешки допир (например прегръдка), силни миризми, кофеин, ярка светлина или шум. Така че един човек може да намира даден звук за успокояващ или релаксиращ, докато друг го намира за разсейващ и дразнещ.

Няколко теории могат да обяснят защо някои хора възприемат ползите от звуковите оттенъци. Шумът може да ви пренасочи и разсее от прекомерното преосмисляне или притеснение. Някои изследвания показват, че слушането на музика помага на хората да се отпуснат психически, което може да подпомогне съня. Ако обаче мислите ви са тревожни или силни, само шумът може да не е достатъчен, за да разсее натоварения ви ум.

Мозъкът ни продължава да обработва външни звуци, когато спим, и силният шум може да ни събуди. Но маскирането чрез постоянен фонов шум „заглушава“ изолирания силен шум. В тих провинциален град една и съща автомобилна аларма или кучешки лай ще звучат много по-силно и е по-вероятно да ни събудят, отколкото в оживен градски център.

Класическото кондициониране е начин на учене и може да обясни как реагираме на шума по време на сън. Ако шумът е релаксиращ, то съчетаването на шума със съня може да подобри способността на човека да заспи и да остане заспал. По този начин шумът е подсилен стимул за добър сън. Ако шумът е дразнещ, тогава той ще възпрепятства съня и ще бъде подсилващ стимул за прекъсване на съня.

Слуховата стимулация не е специфична за розовия, белия или кафявия шум. Тя включва възпроизвеждане на нискочестотни тонове в опит да се „стимулират“ определени етапи на съня (например „дълбок сън“), като по този начин може би се подобрява качеството на съня.

Учените не са изследвали конкретно въздействието на кафявия шум върху съня. Въпреки това има ограничени научни данни за въздействието на белия или розовия шум. Някои изследвания показват, че белият и розовият шум ни помагат да заспим по-бързо и подобряват качеството на съня, но качеството на научните данни е ниско.

Малко проучвания са изследвали пряко как подобряването на съня с помощта на шум влияе на дневното настроение и функциониране. В крайна сметка това са ползите, които повечето от нас търсят от добрия нощен сън.

Ако имате постоянни затруднения да заспите или да останете заспали, събуждате се твърде рано и се чувствате неотпочинали през деня, проблемите ви трябва да бъдат проверени от медицински специалист. Вашият общопрактикуващ лекар може да постави диагноза, да предостави възможности за лечение и да ви насочи за лечение, ако е необходимо.

Релаксацията и шумът могат да подобрят съня ви. Въпреки това, за да се отстрани причината за вашите проблеми със съня, обикновено са необходими техники, основани на доказателства, като когнитивно-поведенческа терапия за безсъние, провеждана от обучен здравен специалист.

Тази терапия обикновено се провежда с психолог, в рамките на четири до пет сесии. Тя включва справяне с мислите и поведението, свързани със съня, разглежда причините за възникване на проблеми със съня и начините за тяхното подобряване.

Подходящото третиране на проблемите със съня с основани на доказателства лечения и преди те да се превърнат в хроничен проблем - а не да се доверявате на препоръките в TikTok - в крайна сметка ще доведе до по-добър сън в дългосрочен план, пишат Джема Пейч - старши преподавател във Факултета по медицина и обществено здраве в Университета на Нюкасъл, и Горица Мичич – постдокторант в Университета Флиндърс, за „Science Alert“, цитирани от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама