Не изключвайте изцяло месото от менюто си. Това съветва диетологът Александра Разаренова в интервю за радио Sputnik.
Според нея рибата трябва да се консумира поне два или три пъти седмично. Тя отбелязва, че рибният протеин се усвоява два пъти по-бързо. Рибата е източник и на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, както и на мастноразтворимите витамини D, A, E и витамини от група В, казва тя. Специалистът добави, че рибата съдържа и минерали като селен, фосфор, магнезий, натрий и калий.
Не е препоръчително да замествате месни ястия с рибни, освен ако няма медицински показания, казва Разаренова. Според нея колкото по-разнообразни са белтъчните компоненти в храната, толкова по-голямо е аминокиселинното натоварване на организма. Месото съдържа и по-бионалична форма на желязо, която се усвоява по-добре.
„Ако напълно изключите месото от диетата си и го замените изцяло с риба, трябва да си осигурите други храни, които да компенсират загубата на тези вещества, или да вземете хранителни добавки. Но за правилното им усвояване е необходим стабилен стомашно-чревен тракт“, казва тя, цитирана от БГНЕС.
Диетологът допълва, че избягването на месото няма да доведе до негативни последици за здравето, ако се разработи разнообразен и балансиран хранителен режим, който включва не само риба и морски дарове, но и птиче месо, яйца и млечни продукти.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар