Будистки храмове изникнаха от пресъхнали езера в Китай

16:05, 27 авг 22 / Любопитно 25 2221 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Историческа суша в Китай. Ниските нива на водоизточниците доведе до появата и нови сухопътни пътища до няколко будистки храма, които иначе са трудно достъпни.

Поянг е най-голямото сладководно езеро в Китай. Това е най-сухото му лято от 1951 година насам. Кадри с дрон показват откритото езерно корито, което на места е покрито от тучна зеленина. По средата на езерото се намира будистки храм, който е достъпен само по вода или при ниски води. Сега до него се стига изцяло по суша.

Най-дъждовният и мокър сезон обикновено е от април до септември. Тогава храмът е частично залят от вода. В момента големината на езерото е с 67% по-малко от обикновено, което създава сериозни проблеми за питейните нужди на населението.

От водите на река Янгдзе пък изникнаха будистки статуи на 600 години. Те са видими единствено когато нивото на водата е много ниско, пише bTV. Общо 66 реки са пресъхнали на територията на Китай. Сушата в Китай продължава вече 70 дни и е най-продължителната регистрирана някога.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама