Следобедната дрямка може да е индикатор за здравословен проблем

14:15, 31 юли 22 / Любопитно 25 3723 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Китайски кардиолози са открили доказателства, че склонността към дрямка увеличава с около 12% вероятността от развитие на хипертония и с 24% риска от исхемичен инсулт. Проучването е публикувано в списание Hypertension. 

Според статистически данни на Световната здравна организация, сърдечно-съдовите заболявания и досега са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Всяка година от тях умират около 17,9 милиона души, като при много хората причината за това е хипертонията - постоянно високо налягане в кръвоносните съдове.

Изследователите са установили, че навикът да се спи през деня води до сърдечни заболявания. За тази цел те анализират медицински данни, събрани при подготовката на геномната банка BioBank на Обединеното кралство. В проекта са участвали 500 000 британци: те се съгласили да споделят своята ДНК, да се прегледат, да разкажат за навиците и ежедневние и да бъдат под медицинско наблюдение. Китайските кардиолози изключили информацията за 360 000 участници, които вече са били диагностицирани с инсулт или високо кръвно налягане.

Изчисленията показали, че съществува връзка между склонността към дрямка през деня и сърдечно-съдовите заболявания. Средно с 12% е по-вероятно да страдат от хипертония участниците в BioBank, които често дремват през деня, и с 24 % по-вероятно да получат исхемичен инсулт, отколкото останалите доброволци. Това е особено вярно за хората под 60 години: при тях рискът от развитие на хипертония се увеличава с 20%, докато при по-възрастните хора той нараства само с 10%, пише БГНЕС.

Според учените, в този случай дрямката не е причина за проблеми с кръвоносната система, а един от показателите за първоначално лошо здравословно състояние. Като цяло влошеното състояние често води до развитие на безсъние и други нарушения на съня, което допринася за склонността към дрямка през деня. Тази особеност на поведението на човека може да се вземе предвид при диагностицирането на сърдечни заболявания, обобщават учените. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама