Как се използват легените за злато

16:50, 23 юли 22 / Любопитно 25 2671 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През последните години действията по откриване на самородно злато се популяризират, а наличието на златотърсачи в световен мащаб се увеличава с всеки изминал ден. Добиването на златото е сложен процес, изискващ наличието на подходящите средства за целта, търпение при търсенето, защото може да продължи дълго, както и пособия, с които мисията да бъде увенчана с успех.

Какви аксесоари са необходими

Има няколко пособия, без наличието на които процесът по добиване на злато би бил почти невъзможен:

Металотърсач – този уред има съществено значение, защото чрез неговия детектор за метал се констатира дали в близост от обработваното пространство има наличие на подобен материал. Състои се от два основни елемента – главина и допълнително устройство, което приема сигналите. На пазара за металотърсачи можете да откриете разнообразие от модели, дизайни, ефективност и обхват, които определят и ценовия диапазон, в който можете да ги откриете. В случай че търсите металотърсач за злато, можете да се ориентирате към конкретни модели за целта. Най-високият клас детектори служи за задълбочено и професионално търсене. 

- Улей – това е сред първите изобретени съоръжения за целта. Състои се от промивен шлюз, стелка и решетка. Може да бъде изработено от пластмаса, ламарина, дърво, плексиглас. Благодарение на този уред, се транспортира златото за промиване;

- Сито – след добиването, следва преминаването на златото през сито. Използват се специални модели за ситене на този благороден метал. Мрежата му е фино изградена, като позволява пропускането само на такива частици и отсяването им в специален леген;

- Леген – след попадането на фините частици в него следва промиването им.

Тези аксесоари могат да бъдат намерени както по отделно, така и в комплекти. Улеите, ситата и легените могат да бъдат различни по големина и закупени в комплект от няколко размера, в зависимост от целта. Към комплектованите модели могат да се открият различни екстри в добавка – лупи, пинсети, ръководства.

легени за злато

За какво служи легенът за злато и как се използва

Легенът е сред най-важните пособия при добива на благородния метал. Той е под формата на купа, която има плитко, но широко дъно и служи за събирането на фините частици, които попадат през ситото.

Характеристиката на широкото дъно е предпоставка за правилното разстилане на частиците, които са попаднали в него и извършването на проверката за наличие на златни частици. За целта може да се изсипе малко вода в съда.

Какви видове има

Съществуват различни модели, които притежават иновативни или класически дизайни. Предлагат се в различна големина, която се измерва в инчове. Най-търсени модели са 15 инчовите. Има варианти, които предлагат по-задълбочено и професионално претърсване, с налични няколко зони за промиване, което да осигури 100% качествена проверка.

Цветовете на легените са разнообразни, като най-търсени и функционални са тези, които са контрастиращи на жълтото – зелено и синьо. Рифелите, намиращи се по стените на съда, позволяват качественото отсяване на пясъка от златните частици. 

Предлагат се в различни комплекти – големи, средни и малки. Те са подходящи за професионална употреба. Изработени са с лекота в грамажа, която позволява лесното завъртане и класифициране на попадналите частици. 

Защо да купите 

Предимство на иновативните легени е тяхната универсалност – подходящи са както за проверка на сухо, така и на мокро. Това ги прави добър избор както за търсене на злато в почвата, така и в речни пространства.

Когато купувате готов комплект или си съставяте свой собствен от различни артикули, избрани от вас, е добре да обърнете внимание и на дребните детайли. Избирайте сита с максимално фина мрежа, която да пропусне в легена само най-малките частици, сред които по възможност да бъде и златото, а на мрежата да останат излишните елементи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама