Премиерът прекрати меморандума с Gemcorp

18:34, 20 юли 22 / Политика 25 2425 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията.

„Днес на МС взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме“, каза премиерът в оставка пред bTV.

Според него още не е еднозначно дали е добре, или зле, но „днес взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече свърши с днешното решение на МС“.

Парламентарна комисия за „Gemcorp“ все пак ще има

Припомняме, че Временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на премиера в оставка, както и на вицепремиера в оставка Асен Василев и министър на енергетиката в оставка Александър Николов. По случая беше изслушан и доклад на председателя на ДАНС.

Предвиждаше се този петък в парламента да има публично изслушване, което сега няма да се състои.

Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

Петков увери, че няма руски инвеститори в Gemcorp

Разследване на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ разкри връзки между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обоснова предложението за създаване на комисията с мотива, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов и какви са параметрите на въпросния меморандум, припомня БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама