Парламентарна комисия за „Gemcorp“ все пак ще има

15:27, 01 юни 22 / Политика 25 1535 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващите се подадоха на натиска на ГЕРБ-СДС парламентът да разгледа случая „Gemcorp“. Днес депутатите в пленарната зала одобриха създаването на нова временна комисия по на бившите управляващи. Задачата ѝ ще бъде да проучи всички факти и обстоятелства около меморандума за 1 милиард долара инвестиции в енергетиката, който правителството на Кирил Петков подписа през март т.г. с офшорните компании „Gemcorp“ и „IP3 Corporation“, пише „Сега“.

ДАНС проверява фирмата, с която подписахме меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция

Чрез меморандума се постига принципно необвързващо разбиране за съдействие между българската държава и двете компании за развитие на българската енергетика. Документът обаче удари сериозно по репутацията на кабинета. Това стана заради информацията, плъзнала из публичното пространство, че зад „консорциума“, от който се очакват инвестициите, стоят руски олигархични капитали.

Кирил Петков допусна, че правителството може да се откаже от меморандума, ако тези подозрения се оправдаят. А опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС използва повода, за да отприщи системни атаки срещу властта, кулминацията на които беше искането за временната комисия.

Дълго време управляващите отлагаха разглеждането на това искане. От ГЕРБ обаче не се отказаха и накрая умориха противниците си. Предложението влезе в пленарната зала днес. Дебат по същество изобщо не се проведе. Това показа, че мнозинството и опозицията предварително и тайно са се разбрали искането да бъде прието.

Петков увери, че няма руски инвеститори в Gemcorp

Така и стана – комисията беше създадена с подкрепата на всички парламентарни групи, с изключение на ИТН. От партията на Слави Трифонов запазиха мълчание за мотивите си да отхвърлят предложението.

Управляващите обаче се опънаха на опозицията, когато се стигна до избора на председател на комисията. От ГЕРБ-СДС бяха номинирали Десислава Трифонова. Очакваше се тя да бъде избрана, за да се позволи на опозицията да ръководи работата на комисията, чиято дейност е очевидно насочена срещу властта. Появи се обаче и друга номинация – от БСП издигнаха депутата от своята парламентарна група Емил Георгиев. Той спечели, при това по любопитен начин – от ДБ, които влизат в мнозинството, не го подкрепиха, но това беше компенсирано от ДПС, чийто депутати застанаха зад него.

Като депутат, Георгиев участва в парламентарните комисии по енергетика и околна среда. Той ръководи собствена партия - Политически клуб „Екогласност“. Формацията е в коалиция с БСП. Преди последните парламентарни избори през ноември м.г., Георгиев твърдеше, че Кирил Петков и Асен Василев са го потърсили за участие в проекта им „Продължаваме промяната“. Това е станало зад гърба на БСП, с която и тогава ПК „Екогласност“ беше в съюз. Георгиев заяви, че е отказал на предложението, тъй като Петков и Василев са поискали пълен контрол над партията му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама