Атанасов: БСП не пречат на депутинизацията 

11:11, 05 юли 22 / Политика 25 1257 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

БСП не пречат на депутинизацията и това е достатъчно. Не бих отишъл по-нататък - да се меся в техните вътрешни партийни работи и позициите, които заемат. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов във връзка с позицията на левицата по отношение на 70-те изгонени руски дипломати. 

Припомняме, че от БСП излязоха с остра позиция срещу този ход и заявиха, че заради него не биха подкрепили ново правителство с премиер Кирил Петков. Така се стигна и до предложението на „Продължаваме промяната“ финансовия министър в оставка Асен Василев да стане министър-председател в новия кабинет.

Някои от хората, които застанаха на позиция, че това е било правилно действие, го направиха изключително лицемерно. Държавите, които са членове на НАТО, би трябвало да предприемат конкретни действия за ограничаване на руското влияние и пресичане на работата на руския шпионаж“, смята Атанас Атанасов. Съпредседателят на „Демократична България“ напомни, че преди дни НАТО категорично определи като свой основен противник Русия.

Той коментира и думите на началника на кабинета в оставка - Лена Бориславова, която уикенда обяви, че българските служби за сигурност разполагат с информация, за това, че наши политици получават заплащане от по 4 000 лв. месечно директно от руската държава, за да формират обществено мнение. По думите му руският шпионаж действа с различни методи, за това, макар да не е виждал въпросните документи от службите, бил сигурен, че има такива, на които се плаща. „Това са агенти за влияние, те въздействат върху общественото мнение в интерес на чужда държава. Важното е да има система от мерки на държавата за ограничаване на тяхната работа.  За да има арестувани обаче, трябва да бъдат събрани годни доказателства“, подчерта Атанасов. 

Специалните служби не трябвало да участват в политическите боричкания

Относно вчерашната позиция на Военното разузнаване, в отговор на изказването преди дни на депутата от „Демократична България Ивайло Мирчев, Атанасов бе категоричен, че специалните служби трябва да бъдат политически неутрални

„Имам притеснение от следното нещо. Вчера видях, че Военното разузнаване публично са реагирали на изказването на г-н Мирчев. Това е недопустимо. Не може специалните служби да участват в политическите боричкания в страната. Моето подозрение е, че това е поръчано от Президентството и създава сериозен проблем за доверието в работата на службите“, отбеляза той. 

Припомняме, че преди дни Ивайло Мирчев заяви, че Държавна агенция „Разузнаване“ и Военното разузнаване не работят в интерес на страната и трябва да бъде извършена реформа в службите за сигурност.

След 6 месеца вот на доверие

Съпредседателят на „Демократична България обяви, че управленската програма на новата коалиция в евентуалния кабинет „Василев се разписва само за 6 месеца, защото идеята е след това да се поиска вот на доверие. Трите партии все още не са осигурили необходимите гласове за подкрепа на ново правителство.

„Това, което вчера публично се случи, беше работата по програмата. Днес трябва да се продължи в областта на здравеопазването. Важно е да бъдат уточнени тези приоритети, които може да бъдат реализирани за 6 месеца. Трябва да се търси подкрепа сред народните представители, и то публично. Тези, които разбират в какво тежко състояние се намира държавата, би трябвало да подкрепят избирането на правителство. В противен случай в следващите 6 месеца ни чака политическа дестабилизация“, допълни депутатът.

Според него, ако това се случи, ще бъдат пропуснати много възможности за България. „На първо място имаме да получаваме сериозни пари по Плана за развитие. Условието за тези пари е да бъдат създадени условия, при които да има реален механизъм с борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила, каквото и да било“, поясни Атанасов.

Ние сме отговорна политическа сила и ако президентът реши да ни връчи мандат, ще направим всичко необходимо да предотвратим провеждането на предсрочни избори“, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Биляна 15:02, 05 юли 22

Атанасов, и ти ли попи от неадекватността на Иванов

2 Петър 20:28, 06 юли 22

ДБ на 180 градуса ще се извъртят, само и само да са в управлението и да блажат!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама