БСП вече не иска Кирил Петков за премиер

22:00, 29 юни 22 / Политика 25 1952 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Стопираме преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Това обяви вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро на партията. Тя мотивира решението си с безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати от България.

По думите ѝ то е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. Нинова е категорична, че решението не е обсъждано на Министерски съвет. „Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който реши, че има такова решение, като например вицепрезидентът Йотова, да излезе и да го докаже“, изтъкна лидерът на левицата.

Руското посолство призова да даряваме пари за руски войници

БСП ще настоява в пленарна зала за закрито заседание и изслушване на председателя на ДАНС. „От много години БСП се бори за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Настояваме за закрито заседание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на премиера“, подчерта тя и призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

Радев с първи коментар за изгонването на руски дипломати

Според нея за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, сериозно засягащи националната политика. Именно затова от БСП щели да се върнат на масата за преговори с ПП единствено, ако предложат кабинет с друг кандидат за премиер. Подобно условие поставиха и от ИТН, но те не биха преговаряли и ако Асен Василев оглави премиерския пост. 

На Петков му хрумнало да гони дипломатите във влака за Украйна

„Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили да променим България. БСП ще се върнат на масата за преговори с ПП единствено ако последните предложат кабинет с друг кандидат за премиер“, отбеляза Нинова, цитирана от БНТ.

„Продължаваме промяната“ се надяват БСП да осмисли становището си

Малко по-късно председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров обяви, че от партията му се надяват БСП да осмислят становището си. 

„Изслушахме внимателно становището на госпожа Нинова и на Изпълнителното бюро на БСП. Ние ще свикаме нашите колективни органи, ще имаме заседание на парламентарната група и в последствие на Националния съвет, на който да обсъдим тяхното становище“, посочи той.

По думите му решението за изгонването на руските дипломати е в прерогативите на Министерски съвет. Явно е взето решение и това е нормално действие на премиера. Знаете, че там действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение“, допълни Андрей Гюров, цитиран от bTV. 

Той подчерта, че ПП ще продължат да правят всичко възможно да излъчат правителство в този мандат. „Затова проведохме и заседание на Националния съвет в понеделник, където дадохме ясен мандат на преговорен екип, който да разговаря с нашите коалиционни партньори. Сега имаме нова информация на масата, която съответно трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата на преговорите, където се надяваме и БСП да осмислят тяхното становище“, отбеляза Гюров.

Решението за руските дипломати било от май месец

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви в парламента, че в управляващите среди се е говорело за доклада на ДАНС по отоншение на 70-те дипломати и служители на руските консулски служби. По негова информация от 18 май има решение на Министерски съвет за експулсирането им.

„Казвам ви аз каквото знам. Става дума за прилагане на принципа на пропорционалност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция и от тази гледна точка на мен ми се вижда, че това решение има своя резон“, каза той и отбеляза, че решението е станало факт чак днес, защото във външно министерство имало някакви процеси, които е трябвало да протекат, предаде БНТ.

„За тези решения винаги утрото е по-мърдо от вечерта“

Малко по-късно социалистите официално поискаха Петков, както и председателят на ДАНС Пламен Тончев, да бъдат изслушани на закрито заседание по въпроса в Народното събрание. Подкрепиха ги ГЕРБ-СДС и ИТН. Изслушването започна от 18.30 часа и продължи повече от 2 часа. За него бяха повикани също и шефовете на цивилното и военното разузнаване.

След изслушването, Петков коментира бойкота на левицата на неговата кандидатура с думите: За тези решения винаги утрото е по-мърдо от вечерта“. Не се разбра за какви решения говори - дали за възможността ПП да номинира друг да оглави следващото правителство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:28, 29 юни 22

Всички изчезвайте,ПП ще имат мнозинство във следващият парламент.Нинова отивай се целувай със копейкин.Един дол дренки сте.

2 Анонимен 15:29, 29 юни 22

Бсп и итн са едно лай..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама