Руското посолство призова да даряваме пари за руски войници

09:47, 29 юни 22 25 1850 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руското посолство, оглавявано от Елеонора Митрофанова, публикува във Facebook профила си линк към „Телеграм“ канала на Министерството на отбраната на Русия с призив да даряваме пари за руски войници.

Целта е създаване на „благотворителен фонд“. Според руското министерство целта му е да „оказва цялостна помощ на военнослужещите и членовете на техните семейства“. Руска благотворителна фондация е създала фонд „Защита“, в който ще постъпват даренията. Руското посолство твърди, че е имало множество запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация.

България гони 70 руски дипломати

В следствие на тази публикация министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов обяви, че е изпратил официално съобщение до „Meta“ – компанията-майка на Facebook, заради призива на Руското посолство в София.

„Руското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин. Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Metа (Facebook) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата. Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора“, смята той.

От МВнР също излязоха с позиция, че са недопустими призиви „към граждани на държава членка на ЕС за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна“. „Обръщаме внимание, че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС“, посочват от ведомството.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама