Преди вота на недоверие: силна гражданска подкрепа за кабинета

20:25, 20 юни 22 25 1861 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Две демонстрации в столицата в подкрепа на правителството, ден преди дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Около фонтана пред президентството и пред сградата на Народното събрание – това бяха двете локации, където гражданите изразиха подкрепата си за кабинета. Към тях се присъединиха председателят на парламента Мирослав Иванов, бившият председател Никола Минчев, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, транспортният министър Николай Събев, зам.-министри и депутати, изразяват подкрепата си за кабинета.

От ГЕРБ допускат, че вотът на недоверие може и да не мине

Българското общество е будно и няма да остави да бъде лъгано и връщано към модел, заради който ние бяхме по площадите и в жега, и в дъжд, за да отворим вратата към промяната. Можем да постигнем много неща, стига да премахнем корупцията и когато работим заедно, фокусирано и общата ни цел е просперитетът на страната”, заяви председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. 

Обединени

Демонстрацията пред президенството тръгна на шествие към парламента и двата протеста се обединиха. С възгласи „Всеки ден ще е така до победата” хората минаха по жълтите павета с големия транспарант на „Правосъдие за всеки”, познат от многото протести за реална съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Обстановката в центъра на София е спокойна. Има обаче полицейско присъствие. Движението по булевард „Цар Освободител” е затворено, предаде БГНЕС.

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха председателя на парламента

И контрапротест

Пред Министерския съвет се провежда контрапротест с искане за оставка на правителството на Кирил Петков. Демонстрацията преминава спокойно, без да възпрепятства движението пред МС. Демонстрантите скандират: Киро, позор, оставка и затвор”.

Те изтъкват като мотиви за исканата оставка инфлацията и безпрецедентните поскъпвания на храните и горивата, както и подготвяното национално предателство по темата Северна Македония”. Хората се канят да протестират всеки понеделник и четвъртък докато Кирил Петков подаде оставката си, предаде БНР.

Никой не може да ни купи

Никога не съм бил политик, най-вероятно повече няма и да бъда, заяви спортният министър в оставка Радостин Василев на протеста в подкрепа на кабинета „Петков”.

Никога не съм вярвал, че ще се случи това, което се случи в последните дни. Не можах да поставя своите справедливост и ценност над разбиранията на мафията. Аз предпочетох да остана на страната на моя народ”, каза Василев пред протестиращите и подчерта: „Никой не може да ни купи. Влязъл съм в политиката, за да променям един модел”.

Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не мога да заблуждавам хората, че в ИТН няма задкулисие, затова предпочетох да си тръгна. Аз не съм се продал, аз напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне окончателна победа срещу мафията”, каза още той, цитиран от Нова телевизия.

Граждански протест в подкрепа на правителството се очаква да има и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие. Утре пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Във вторник на извънредно заседание на парламента в пленарната зала ще бъдат дебатите по вота на недоверие. А в сряда или най-късно четвъртък и гласуването на вота на недоверие към кабинета „Петков“. Според правилника на НС гласуването е 24 часа след приключването на разискванията.

Междувременно стана ясно, че във връзка с постъпила оперативна информация и с множество сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните за тази седмица протести, в МВР е разпоредена проверка. Целта е незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия. Проверката ще обхване територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама