ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха председателя на парламента

16:25, 16 юни 22 / Политика 25 1913 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новото парламентарно мнозинство, съставено от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ успя да свали председателя на Народното събрание Никола Минчев. Общо 125 депутати подкрепиха искането за отстраняването на Минчев, 113 бяха „против“, а 1 беше „въздържал се“.

Гласуването е знаково и показва, че правителството няма достатъчно парламентарно мнозинство и най-вероятно ще падне от власт още през следващата седмица, когато ще се гласува вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Основният двигател за свалянето на Минчев от поста са бившите коалиционни партньори от „Има такъв народ“. Те твърдят, че председателят се е опитал да накара техния министър Теодора Генчовска да извърши престъпление по време на изслушването ѝ по темата Северна Македония в сряда. Тезата им е, че Минчев умишлено е допуснал заседанието да бъде открито, за да изнесе министърката информация от секретни документи и така да стане уязвима.

Първи си тръгват достойните

„Първият неписан закон в българската политика е, че първи си тръгват достойните“, каза след гласуването Крум Зарков от БСП, цитиран от Mediapool.

За мен беше, е и ще продължава бъде чест, че влязох в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест е, че на 3 декември ме направихте пръв сред равни. Нарочно бягам от думите да застана начело, защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело или че, ако наричаният на жаргон „парламентарен шеф“ се изживява като такъв, то той не е за тази позиция“, обяви Минчев от трибуната на парламента преди оставката му да стане факт, цитиран от Нова телевизия. 

Той посочи, че основанията за искането на оставката му са същите като на вота на недоверие следващата седмица. „В такъв момент дори е по-добре да не бъде председател“, обяви той и добави, че се е оказало, че „всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“.

След гласуваната оставка Никола Минчев обяви, че ще остане депутат, а новосформираното мнозинство ще избере своя нов председател.

Репетиция за вота на недоверие

Дебатите за оставката на председателя на Народното събрание всъщност поеха в съвсем различна посока. Депутатите отделиха много малка част от времето за обсъждане качествата и действията на Минчев, вместо това на дневен ред излязоха теми като задкулисието, Северна Македония, алтернативни коалиции, Възродителния процес и още.

Така всъщност днешното гласуване се превърна в генерална репетиция за вота на недоверие следващата седмица, а от сега опозиция и управляващи „загряваха за мача“ с размяна на обиди и обвинения.

Да покажат подкрепата си към Минчев, в парламента бяха дошли министрите от кабинета, а премиерът Кирил Петков дори отмени планираната си визита в Азербайджан.

Мафията ще си преброи гласовете, предрече в началото на пленарния ден шефът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Министър-председателят Кирил Петков даде на опозицията да разбере, че няма намерения да влиза в договорки, за да остане на власт. И ще продължи борбата срещу задкулисието на улицата, и на следващи избори, ако се наложи. На свой ред вицепремиерът Асен Василев влезе в челен сблъсък с ДПС и обяви, че за 30 години във властта членовете на партиите са забогатели, но избирателите им живеят най-бедно в цялата страна. По думите му обаче започналата промяна е необратима, защото обществото я иска.

Пълзящ опит за преврат видя в исканата оставка Атанас Атанасов от „Демократична България“. Колегата му Христо Иванов пък коментира по-рано, че страната се тласка към избори заради неосъществените кариерни амбиции на шепа хора, сред които и Ива Митева.

Корнелия Нинова нарече действията на опозицията „разрушително политическо озверяване“, което хвърля държавата в хаос. Лидерът на БСП обвини партиите извън властта, че са употребила темата за Северна Македония и са се заиграла с чувствата на българите за политическа изгода.

„Има такъв народ“ предаде българския народ, обяви един от отцепниците от партията спортният министър в оставка Радостин Василев. Той призова бившите си колеги  да не „подкрепят преврата в държавата“, а Митева да не приема поста на председател на парламента, защото така ще стане „най-мразената личност в държавата“.

ДПС директно показа, че оставката на Минчев е само претекст на опозицията, за да покаже на управляващите промяната в баланса на силите. „Дебатът за оставката не е за личностните качества, а е политически“, обяви Мустафа Карадайъ и дори призова депутатите да аплодират Минчев. От Движението обявиха, че кабинетът „Петков“ е най-лошото правителство от 32 години насам ДПС и ще свали това „корумпирано и некадърно“ управление.

ГЕРБ обвиниха правителството в издевателство на демокрацията. От партията обявиха, че кабинетът е „събрал несъбираемото“ и е обединил всички останали партии.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ призова за явяване на избори през есента, в които той не вижда „нищо страшно“ и „нищо лошо“.

Най-яростни в критиките си към управляващите бяха бившите им партньори от „Има такъв народ“. Тошко Йорданов обяви, че Никола Минчев е и „готин“ като човек, но „жалък“ като професионалист, защото изпълнявал нареждания от Министерския съвет. Станислав Балабанов пък обвини бившите си партньори, за това, че за шестте месеца на власт не е извършена нито една реформа, нито са разкрити престъпленията на предишните управляващи. Той отново заговори за национално предателство и изведе на преден план темата за Северна Македония.

Още преди началото на днешното заседание от „Има такъв народ“ публично обявиха, че ако свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста днес бъде прието, ще предложат на неговото място да седне Ива Митева.

Признанието дойде от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов на влизане в парламента. Митева, сега заместник, бе председателка на предходните парламенти и според Йорданов трябвало да е начело и на 47-ия парламент, предаде „Клуб Z“.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов обаче увери, че не става въпрос за принципа „стани да седна“, а Минчев бил извършил „престъпление“ - като не допуснал заседанието вчера, при което се изслушваше външната министърка Теодора Генчовска относно 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама