За първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа

12:34, 19 юни 22 25 1458 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път планината Витоша бе обиколена с бягане за под 8 часа.

Уникалното постижение бе записано днес срещу името на Христо Цветков, който победи в 100-километровото изпитание. Христо започна атаката още след старта в полунощ и през цялото време се движеше в рекордно време, като никой от съперниците му не бе състояние да удържи на силното му темпо.

На финала Цветков финишира за 7.45:34 ч., с което подобри с близо 22 минути собствения се рекорд на трасето от миналата година. 27-годишният атлет изпревари останалите с близо час, което също е феноменално, съобщиха организаторите.

Христо бе шампион и миналата година, когато също превзе новините с това, че веднага след финала коленичи за да предложи брак на своята любима. Днес тя вече е негова съпруга и първа го прегърна и поздрави за невероятното постижение. Среброто бе за Пламен Пенов с 8.38:27, а
бронзът за Даниел Кубашлиев с 8.55:57 ч.

Обиколката на Витоша завърши с нов рекорд и предложение за брак

„Щастлив съм, че постигнах поредната си цел. За нея тренирах в последните 3 месеца, по 3 часа всеки ден. Без подготовка няма как да успееш в това толкова тежко изпитание. Радостен съм, че подобрих рекорда, но и станах първият обиколил планината с бягане за време под 8 часа. Трасето бе добро, нямаше много кал до последните 15 км, които много ме затрудниха, там изгубих може би над 5 минути от графика си за бягане с цел 7.40 ч. Но и това със сигурност ще стане следващата година.
Обиколката на Витоша е единственото планинско бягане, в което участвам, всичките ми други стартове са шосейни,“ заяви веднага след финала 27-годишният суператлет, който вече има 3 победи от 7-те си участия в това изпитание. Следващото предизвикателство пред роденият в Сопот
спортист е 280-километровият Спартатлон в Гърция през септември.

При дамите рекордът оцеля на магия. Надежда Ангелова пое лидерството скоро след старта в полунощ и не го изпусна до края. На 10-ия километър преди финала тя бе в рекордно темпо, но умората си каза думата. В крайна сметка точно 2 минути и 3 секунди не достигнаха на Надежда да прати в историята върховото постижение на Мария Николова от 2020 г. Ангелова финишира днес за 9.19:35 ч., за да защити титлата си от миналото лято, когато времето й бе с 18 минути по-бавно. Втора, на неголяма разлика завърши Моника Филипова с 9.24:22 ч., а трета остана Стефана Василева с 10.49:47 ч.

„Последните 23 километри бяха много трудни. Бях жадна, гладна, уморена, в този участък имаше и повече кал. Малко не достигна за рекорда, но видях, че е по-силите ми. Следващата година ще наблегна повече на подготовката и вярвам, че ще успея. Целта ми отново ще бъде резултат
между 9.00 и 9.10 часа,“ заяви  шампионката, веднага след 6-ото си участие в Обиколката на Витоша.

Шампион на шампионите това лято е Самуил Вълчев, който победи в дуатлона. В това изпитание участниците първо преминават 100-километровия маршрут около Витоша с велосипед, а след това правят това и с бягане. Вълчев финишира пръв след изнурителните 200 км с време 14.46:27 ч., за да изпревари с близо 20 мин. миналогодишния победител Калоян Чанев. При жените най-бърза в дуатлона бе Деница Зайкова с общ резултат 18.36:39 ч.

Триатлонист спечели Обиколката на Витоша при колоездачите

Ден по-рано триатлонистът Емил Стойнев записа първа победа при велосипедистите, след като досега три пъти беше подгласник на шампионите в предишни издания. При дамите две последователно спукани гуми малко преди финала спасиха рекорда на трасето, но не попречиха на Христина
Козарева да запише 12-ата си титла при 10-ото си участие, защото тя има два триумфа и в дуатлона.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина. Над 2500 бяха общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама