„За да е ясно кой от коя страна е“: Караджов сезира прокуратурата за пътните ремонти

17:45, 17 юни 22 / Политика 25 1301 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министърът на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти. За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с доклада за пътните ремонти”, обяви той по време на заседание на парламентарната комисия по регионална политика.

Народните представители изслушаха представителите на работната група, назначена със заповед на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Комисията провери 906 възлагания от Агенция „Пътна инфраструктура“ по 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са сключени през 2018 г., 2019 г. и 2020 г.

Министър Караджов също така разпореди на ДНСК да провери на място и по документи всички проблемни пътни участъциизредени в доклада. Членовете на работната група препоръчват докладът да се предаде на АДФИ.

4 от 4: Министрите на ИТН официално подадоха оставки

Целта на доклада бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за текущ ремонт, като установи каква част от натрупаните задължения до миналата година по тях да бъдат разплатени, обясни Караджов. Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а препоръчва нова работна група да се занимае с плащанията.

Това са законно сключени договори по Закона за обществените поръчки след съдебни обжалвания. Но по тях са правени възлагания над позволения от закона размер и са възлагани на фирмите основни ремонти по договори за текущ ремонт и поддръжка. Това е нарушение на законите за обществените поръчки и за устройство на територията, пише в доклада. 

3,106 млрд. лв. е общата стойност на тези договори. Това е и завареният дефицит в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, който съществуваше, когато поехме министерството. От тях близо 80% са приети за основни ремонти от комисията, подчерта вицепремиерът.

Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание посредством законодателна дейност“, пише в документа. С други думи – тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска разруха и загуба на държавата. Затова тя трябва да ги урегулира със специален акт, като ги провери за качество и безопасност, заяви Караджов.

Сред изводите е, че е необходимо ново законодателство за инфраструктурните обекти.

„Три стълба за 2 млн. лв.“: Асен Василев откри незаконни строежи за общо 2,5 млрд. лв.

Според решението на Народното събрание от април тази година АПИ вече изплати половината от сумите за пътни ремонти по старите договори за текущ ремонт в размер на 656 млн. лв. Тези средства са от бюджета на агенцията за 2021 г. и остават като дефицит, защото не са предвидени в актуализацията на държавния бюджет, обясниха от МРРБ. 

Гроздан Караджов бе първият министър, който подаде оставка, след като Слави Трифонов обяви, че от ИТН се оттеглят от коалицията. В оставка са и останалите трима: Теодора Генчовска, Радостин Василев и Александър Николов.  От партията на Трифонов назоваха като основна причина за излизането си от коалицията готвено национално предателство от Кирил Петков по линията Северна Македония. Според ПП обаче Гроздан Караджов е поискал на заседание на МС 3,9 млрд. лева увеличение на бюджета на МРРБ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама