4 от 4: Министрите на ИТН официално подадоха оставки

14:00, 13 юни 22 / Политика 25 2035 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

И последните двама министри на „Има такъв народ“ в правителството подадоха оставка.

Миналата сряда (8 юни) Слави Трифонов обяви, че партията му напуска коалицията и той ще изтегли своите министри от кабинета. Малко след това оставките си депозираха вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и министърът на спорта Радостин Василев. Днес от постовете се отказаха и останалите двама министри на ИТН – енергийният Александър Николов и външният – Теодора Генчовска.

Причините за оттеглянето на министър Николов от правителството са изцяло политически. Те са свързани с решението на партия „Има такъв народ“, от чиято квота е излъчен енергийният министър, да напусне управлението на страната“, съобщиха от ресорното министерство.

Малко по-късно и външният министър Теодора Генчовска също депозира оставка пред министър-председателя. Като и тук мотивът е решението на ИТН да напусне коалицията.

Министрите от ИТН напуснаха заседанието на кабинета

Всички четирима, изтеглени от ИТН, обаче остават в правителството, докато не бъдат назначени техни наследници. Засега не е ясно кога в парламента ще бъде внесено предложение за освобождаването на министрите. Под въпрос остава и кои ще са новите титуляри на свободните ведомства. 

По закон оставките трябва да бъдат приети от премиера, а той да ги внесе за гласуване в Народното събрание. След това министър-председателят посочва кого назначава начело на четирите министерства. За тази процедура няма срокове и е възможно освобождаването на министрите да се забави. От „Продължаваме промяната“ вече заявиха, че в момента основен приоритет е приемането на актуализацията на държавния бюджет и вероятно след приемането му ще бъдат гласувани и промените в кабинета.

ПП не търси нови министри, приоритет е актуализацията на бюджета

След напускането на ИТН на управляващите не им достигат 12 депутати за да имат мнозинство в пленарната зала. Без тяхната подкрепа има риск актуализацията да не бъде приета. Днес стана ясно, че от ПП чакат опозицията сама да даде подкрепа, докато ДБ призоваха премиерът да действа проактивно и сам да я потърси.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама