Защо котките толкова много обичат трева?

18:35, 16 юни 22 / Любопитно 25 1393 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Котешката трева не само кара котките да пощръкляват -  проучване установи, че тя им помага и да се предпазват от вредители като комари, пише „инСайънс“.

Известно е, че както котешката трева (Nepeta cataria), така и не по-малко привлекателната за любимците сребърна лоза (Actinidia polygama) отблъскват насекомите, особено комарите. Изследователи от японския университет „Ивате“, които са установили това по-рано, са решили да проучат защо котките разкъсват и дъвчат листата им.

Котешката трева и актинидията съдържат иридоиди - вещества, които ги предпазват от вредители. В листата на тези растения се срещат два типа съединения - непеталактол и непеталактон. Установено е, че количеството на тези вещества се увеличава драстично, когато листата са повредени - разкъсани или сдъвкани. По този начин котките се опитват да превърнат растенията в най-ефективните репеленти.

„Установихме, че механичното увреждане на котешката трева и сребърната лоза води до незабавно отделяне на общо количество иридоиди, което е 10 пъти по-високо, отколкото в неповредените листа“, казва водещият автор на изследването и специалист по поведението на животните Масао Миязаки, цитиран от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама