Маймуните се оказват запалени меломани

20:10, 14 юни 22 / Любопитно 25 1928 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от университета на Глазгоу, Великобритания, съвместно с колеги от университета Аалто във Финландия са установили, че маймуните са запалени меломани, съобщава сайтът на учебното заведение.

За целите на изследването е разработен специален маймунски медия плеър, който дава възможност на животните да избират между видео и звукови файлове. Оказва се, че приматите предпочитат повече да слушат, отколкото да гледат. 

Хиляди маймуни, пристрастени към сладкото, тероризират Тайланд

Плеърът е най-новата разработка в продължаващите изследвания в областта на обогатяването на средата в зоологическите градини, провеждани от специалисти по взаимодействието между животни и компютри. Дейностите за обогатяване на животните в зоологическата градина са важни за поддържане на тяхното физическо и психическо здраве и подобряване на качеството им на живот, пише БТА.

Някои зоологически градини вече използват компютърно базирани интерактивни системи за обогатяване на средата на примати като горили, шимпанзета и орангутани. Системите със сензорни екрани са проектирани да забавляват и ангажират животните с взаимодействия, за да стимулират познанието по начини, сравними с дейности, които те биха могли да извършват в дивата природа.

В настоящото изследване специалистите са решили да проучат как три маймуни от вида белолик саки от зоопарк в Хелзинки ще реагират на възможността да задействат аудио или визуални стимули при поискване, подобно на Спотифай или Нетфликс, предназначени за примати. Системата е първата по рода си, която предлага на маймуните възможност за избор на стимули. За целите на изследването в заграждението им са били поставени специални тунели от дърво и пластмаса, снабдени с екрани и инфрачервени сензори. Минавайки покрай тях, маймуните са активирали видео или аудио, които са се възпроизвеждали, докато животното остава на място.

След като са били обучени да взаимодействат с устройството, маймуните са били два пъти по-склонни да задействат аудио, отколкото видео. От звуците животните са показали предпочитание към дъжд и трафик, а от видеото - към записи от морското дъно.  

Най-трафикираните животни в света

Основната цел на проучването е да се установи какъв вид съдържание предпочитат маймуните, за да може след това то да се използва за обогатяване на средата в загражденията им.

Взаимодействието между животни и компютър все още е нова област на изследване. Данните, които събрахме в това проучване, ще бъдат част от по-нататъшните разработки. Крайната ни цел е да разберем как маймуните подхождат към компютърните системи и как ги възприемат, за да подобрим условията им на живот, обясняват учените.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама