Най-трафикираните животни в света

19:25, 19 апр 21 / Любопитно 25 2472 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За съжаление, трафикът на диви животни не е нищо ново. Тази незаконна практика продължава неотслабващо, а застрашаването на животинските видове става все по-голямо. Всъщност някои от най-редките бозайници на планетата са най-търсените. Някои видове са на ръба на изчезването, за това спирането на търговията с диви животни е едно от най-належащите предизвикателства за опазване в света.

Ето някои от застрашените видове на планетата, които са обект на трафик.

Панголин

Панголините са уникални заради защитните кератинови люспи, покриващи кожата им - единствените известни бозайници с тази характеристика. Те са самотни същества, които се хранят главно от мравки и термити, които улавят с дългите си езици.

Бозайниците отдавна са заплашени от бракониерство заради месото и люспите си, които се използват в традиционната китайска медицина. Към януари 2020 г. осемте вида панголини са изброени като критично застрашени в Червената книга на застрашените животни на Мждународния съюз за опазване на природата (IUCN) на застрашените видове. Те остават най-трафикираните бозайници в света.

Морска костенурка Hawksbill

Този вид морска костенурка живее част от живота си в открития океан, но прекарва повече време в плитки лагуни и коралови рифове. Въпреки разпространението си в световен мащаб, морската костенурка ястреб е критично застрашена. В продължение на десетилетия черупките му бяха основен източник на костенурков материал, използван за декоративни цели. И все още се събира! Незаконните риболовни практики все още застрашават вида.

Слоновете в Африка – все по-застрашени от изчезване

Орангутан

Родени в Малайзия и Индонезия, орангутаните са сред най-интелигентните примати. Те са и най-големите маймуни, прекарващи по-голямата част от времето си по дърветата. Човешките дейности са причинили сериозен спад в популациите и ареалите на орангутаните. Например, в процъфтяващата незаконна търговия с домашни любимци, бебета орангутани биват отнемани от майките им, за да отговорят на търсенето. Не е изненадващо, че и трите вида орангутан - Bornean, Sumatran и Tapanuli - са критично застрашени според IUCN.

Сайга антилопа

Срещат се само в един регион на Русия и три области на Казахстан, „сайгаците” образуват много големи стада, които пасат в полупустини, степи и пасища. Видна черта на животното е двойката близко разположени, подути ноздри, насочени надолу. Рогът на мъжката антилопа от този вид се използва в традиционната китайска медицина, чието търсене унищожава вида в Китай. Според Конвенцията за мигриращите видове диви животни, изчезването на сайгата е един от най-бързите колапси на популацията на големи бозайници, наблюдавани напоследък. Животното остава критично застрашено.

Тигър

Тигърът е най-големият оцелял вид голяма котка и едно от най-популярните и признати животни в света. Това е националното животно на Индия, Бангладеш, Малайзия и Южна Корея. Вписан в Червения списък на IUCN като застрашен, тигърът е бил трафикиран заради козината и частите на тялото от векове. Много хора в Китай и други части на Азия вярват, че различни тигрови части имат лечебни свойства, включително като болкоуспокояващи и афродизиаци. Тази лъжа доведе през годините до процъфтяващ черен пазар и тревожен спад в броя на тигрите в света.

Папагал Ара

Ара е сред най-редките диви животни на Земята. Родом от Централна и Южна Америка, този вид се среща в Мексико, а повечето видове са свързани с гори, особено тропически гори. Тяхната способност да имитират реч и интелигентност направиха ара изключително желани като домашни любимци. Това доведе до обезпокоително нарастване на бракониерството до точката, в която някои видове са изправени пред изчезване. Всъщност повечето папагали „Ара” са застрашени в дивата природа - факт, предизвикан от бързия темп на обезлесяване по целия свят.

Снежен леопард

Тази величествена на вид голяма котка, която обитава планинските вериги на Централна и Южна Азия - снежният леопард е идеално адаптиран за живот в студа. За съжаление, красивата козина на снежния леопард се оказва неустоима за бракониерите, които извършват незаконна търговия с кожи и части от тялото на животното. Той е включен като застрашен вид в Червената книга на IUCN, тъй като понастоящем се смята, че глобалната популация наброява по-малко от 10 000 зрели индивида и се очаква да намалее с около 10% до 2040 г., пише БГНЕС. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама