17 години по-късно: Къпалнята „Мария Луиза“ отново ще отвори врати

15:55, 13 юни 22 / София 25 1907 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София ще бъде възстановена и ще отвори за посетители. Това съобщи Тодор Тодоров, ръководител на проектите на фирмата собственик „Парк Мария Луиза“ АД.

Къпалнята „Мария Луиза“, състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. м. в Борисовата градина. Комплексът не функционира от 2005 г.

„Изразяваме нашето намерение да възстановим къпалнята „Мария Луиза“ в нейните реални граници. През другата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена“, обяви Тодоров. Той каза още, че междувременно оградата на къпалнята трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота. „Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране“, уточни Тодоров, цитиран от в. „Сега“.

„Комплексът е много голям и неговото състояние е много лошо, но ние сме силно мотивирани да променим това положение и в най-скоро време плувният комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и гражданите на София“, каза още той.

Борисовата градина: Без нови сгради, но с паркинги

„Идеята ни е къпалнята да стане по-достъпна за гражданите, да има по-малко огради и стълби, за да могат повече семейства с деца и хора с увреждания да я посещават. Къпалнята ще е част от Борисовата градина, а не както сега - самотен остров. Басейните ще се запазят и реконструират, има констатирани доста тежки конструктивни нарушения - на трибуните, кулата за високи скокове е доста зле и има доста части от сградата, които са си направо опасни“, обясни арх. Невена Русева, директор проекти в проектантското бюро „Десет“, което е наето за възстановяването на комплекса. „Подземните две нива на къпалнята пък ще могат да се използват за спа център, съблекални и други развлекателни центрове. Ще има кафета и ресторанти, но ще бъде на сегашната си площ. Парковата част на комплекса пък ще се отвори към Борисовата градина и ще има алеи и детски площадки, фонтани и чешмички. Ще ма и минерален басейн, защото там има извор, който никога не се е ползвал. Комплексът ще може да се ползва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждането на състезания“, обясни арх. Русева. 

„Хора и улици“: Първият аквапарк в София… не е този във „Възраждане“

От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в „Парк Мария Луиза“ АД чрез общинската фирма „Софийски имоти“, което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите – „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт" ООД. „Юромарк асет мениджмънт“ се свързва с известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. „Карплеон“ пък е собственост на американското дружество Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов.

В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. През март 2020 г. Столична община възложи на общинската фирма „Софинвест“ да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че от Столична община не са осигурили достъп до обекта, който пък трябвало да се даде от собственика на имота. Управителят на дружеството инж. Чавдар Гигов призна, че за пръв път, откакто е негов ръководител, се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама