Борисовата градина: Без нови сгради, но с паркинги

08:39, 18 фев 22 / София 25 1733 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В Борисовата градина няма да се допуска ново строителство. Вместо нови сгради обаче ще бъдат изградени нови паркинги. Това предвижда последният вариант на предложението за Подробен устройствен план на парка.

В периферията на парка няма паркинги и точно това иска да построи общината. Паркинг със 102 места и паркинг с 400 места. Единият ще бъде върху вече извадените релси на някогашния трамвай към Руското посолство, а другият под известна автокъща“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от bTV.

От общината искат Борисовата градина да не е парк само за майки с колички, а и за тези, които спортуват или отиват в парка за развлечение. За частните в имоти в парка, като къпалнята „Мария Луиза“, ще се търси решение за отчуждаване и влизане на общината като съсобственик.

Вече има вариант частни имоти в Борисовата градина отново да се върнат на Столична община. Това може да стане, след като се приеме ПУП на най-големия парк в София и те се отчуждат“, обясни Здравков.

Стои обаче все още въпросът ще се приеме ли този ПУП въобще - след като вече 6 години това не успява.

Призиви за преработка на проекта

В дебата, който се проведе онлайн, се включиха повече от 300 граждани. За преработката се изказаха както част от тях, така и представители на природозащитната организация „Зелени закони“, а също и на гражданското сдружение „Спаси София“. Привържениците на футболeн клуб ЦСКА, които участваха в дебата, обаче смятат, че предложението за ПУП трябва да се придвижи напред. Както е известно, проектът позволява цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“.

Две от новите партии във властта - Зелено движение и Продължаваме промяната - също излязоха с позиции срещу сегашния проект за подробен устройствен план на Борисовата.  „Призоваваме за недопускане на ново строителство и изграждане на съоръжения, за които не е налице доказана обществена необходимост“, заяви Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“.

От партията искат и адекватна оценка на рисковете за биологичните видове на територията на парка, както и стратегията за опазване на биоразнообразието да се приведе в съответствие с нея, предвиждайки механизми за тяхното управление. „Наблягаме на културното и историческото значение на парка и призоваваме за недопускане на ново строителство и изграждане на съоръжения, за които не е налице доказана обществена необходимост“, подчерта Гочев.

Според депутатите поддържането на парковото пространство и възстановяването на автентични данни не следва да се използва като претекст за допускане на необосновани намеси и разрешаване на ново строителство. Изграждането на връзки за улеснен достъп до парка и на спортни атракциони не следва да се прави за сметка на лесопарковите пространства. Не следва да се допуска и изграждането на нови обекти, за нуждата от които няма ясна обосновка, има неизяснена собственост“, се казва в декларацията.

„Зелено движение“ твърдят, че има твърде много възражения срещу  проекта, а ПУП-ът не отговаря на условията, зададени при възлагането му през 2015 г. „Те са връщане на частните имоти за обществено ползване, никакво ново строителство, автомобили и паркинги само извън парка, ясна стратегия с времеви рамки и индикатори за опазване на биоразнообразието на парка“, пишат от зелената партия, част от „Демократична България“, цитирани от „Клуб Z“. Те се възмущават и от „бездействието“ в последните 6 години.

Всички са против застрояването, но се играе с точната дефиниция на „строеж“. Една от идеите на екипа, изработил ПУП-а по поръчка на Столична община, е да се смени ресторантът при езерото Ариана“, който считат за твърде голям, с по-малко заведения - бирария, на базата на заведението, съществувало там преди 60 години.

Други нови идеи предвиждат възстановяване на стадион Юнак, поискано от спортното министерство, скейт площадка до гара Пионер, трамвайно трасе и спирка на Летния театър. Чу се предложение да се направят и съоръжения за колоездачи.

Театралният критик Гергана Пирозова, която отдавна има отношение по темата с Борисовата градина, отбеляза: Нека не твърди постоянно главният архитект, че всичко със собствеността е решен проблем. Има 151 поземлени имоти, представени като публични, а без акт като публична собственост. Опираме до базисния проблем - съществуващата т.нар. частна собственост, за която медийно си подхвърляме лъжи, че има план за отчуждаване и прочие. Такъв няма в настоящия ПУП“, отсече тя, и не получи реакция на тази забележка.

Не е ясно и какво ще стане с достъпа до минералния извор в парка, който е изключителна държавна собственост, но е ограден от частни имоти. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама