Цветанов: Енергийната свързаност, която създава „Три морета“, ни защитава от Русия

12:13, 11 юни 22 / Политика 25 1350 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Агресивното поведение на Русия и войната, която тя започна на територията на Европа, доказа необходимостта от още по-голяма свързаност между всички 12 държави участнички в инициативата „Три морета“. Това заяви в интервю за БГНЕС Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на Евро-Атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

Цветанов: Украйна, Гърция и Молдова трябва да са част от Триморието

Началото на „Три морета“ бе поставено през 2016 г. с участието на 12 държави от Централна и Югоизточна Европа, разположени в региона на Черно, Балтийско и Адриатическо море. През следващите години инициативата се разви много бързо, като основните акценти бяха поставени върху дигиталната, транспортна и енергийна свързаност. Домакин на последната среща на върха през миналата година бе София.

Цветан Цветанов подчерта, че в момента се акцентира върху засилването на източният фланг на НАТО. Когато имаме свързаност, знаем, че можем да реагираме много по-адекватно на всички потенциални заплахи, които идват от Русия. Това ще бъде основен приоритет на латвийското председателство и на всяко следващо председателство, защото Русия показва, че е имала дългосрочна стратегия за овладяване на много държави от Европейския съюз чрез енергийната зависимост. Тя е некоректен и непрогнозируем партньор, а знаем, че ЕС не може да търпи това“, заяви той и добави, че трябва да покажем, че сме достатъчно силни и единни, а именно войната допринесе за тази мобилизация, консолидация на всички НАТО-вски държави, но и на целия демократичен свят.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ дава големи възможности за бизнес и инвестиции

Председателят на УС на ЕАЦС изрази съжаление, че в сферата на енергийната сигурност България не е допринесла заради участието си в „Турски поток“. „Знаем, че целият обем и капацитет на „Турски поток“ е резервиран от „Газпром“, което автоматически прави невъзможно да получаваме газ различен от руския по тази тръба“, припомни той.

Цветанов заяви, че войната е създала благоприятни възможности за разширяването на „Три морета“ и с други държави. Днес на дневен ред вече излиза възможността да бъде привлечена Украйна, Гърция, Молдова и всички държави, които действително са заплашени от енергийна зависимост от Русия. Те трябва да могат да бъдат самостоятелни, с икономически просперитет и да могат да имат възможност да се развиват с възможностите, които им дават Европейската комисия, САЩ и Германия като стратегически партньори“, отбеляза Цветан Цветанов.

Той посочи, че Франция и Великобритания също искат да играят по-активна роля в „Три морета“. Свидетелство за това е провелата се неотдавна кръгла маса от нашите британски съюзници, на която са се обсъждали възможностите за привличане на инвестиции. Идеята е да се осигурят повече финансови възможности, освен от Европейската комисия, но също така и от други европейски фондове и институции извън ЕС“, каза Цветанов.

Той призова да се „ разсъждава регионално“ и именно „Три морета“ чрез своята свързаност помага да осъществим националните си интереси в един по-голям мащаб на ниво региони. „Хубавото на тази инициатива е, че фондът, който ще оперира и ще одобрява проектите, е независим орган, което означава, че ще се избегнат всички тези национални приоритети, а ние ще говорим за реалната свързаност. Председателят на Полската банка за развитие на две конференции, на които съм имал възможност да присъствам, категорично заяви, че когато говорим за свързаност, трябва да акцентираме върху възможността между Румъния и България да бъдат изградени мостове“, сподели още Цветан Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама