Цветанов: Украйна, Гърция и Молдова трябва да са част от Триморието

09:27, 09 юни 22 / Политика 25 1368 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С всяка изминала година Инициативата „Три морета“ започва да придобива много повече смисъл. Това каза председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов, който вчера откри конференцията „Три морета: иновации и енергийна сигурност“.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ дава големи възможности за бизнес и инвестиции

По думите на Цветанов след агресивното поведение на Русия спрямо Украйна и новите предизвикателства, повече от всякога има необходимост от свързаност. „Смятам, че в следващите срещи на върха на президентите ще има все повече акцент за привличането на нови участници в Триморието. Украйна трябва да бъде част от Триморието, също Гърция и Молдова. Защото знаем, че единственият начин да се противодейства на руското влияние върху тези държави от Триморието е, когато имаме адекватна свързаност, която да кореспондира с конкурентоспособността и възможността да се прави бизнес и да се развива икономически регионът“.

При откриването на събитието Цветан Цветанов каза още: Преди две години никой в България не говореше за инициативата „Три морета“ и не знаеше за ползите, които носи“.

Председателят на ЕАЦС припомни и подчерта активната роля на Полша и на Румъния за учредяването на Инвестиционен фонд с номинал около 500 милиона евро. България към настоящия момент участва символично със сума от 20 млн. евро, но съм убеден, че с възможностите и предизвикателствата, които има пред нас, тази сума ще може да бъде увеличена, за да участваме активно в инициативите, които предстоят“, каза председателят на УС на ЕАЦС, цитиран от пресцентъра на организацията.

ЕАЦС организира конференция за инициативата „Три морета“

По думите му по-важното в момента е, че в тази инициатива вече са започнали да участват много активно представителите на бизнеса и неправителствените организации, които често са много по-креативни и по-иновативни с решенията, които могат да дадат на политическите ръководства в съответните държави. Платформата дава възможност за по-активно включване на публично-частното партньорство и възможности за търсенето на инвестиции от различните фондове, които има в демократичния свят. Цветанов акцентира и върху подкрепата за „Три морета“ от страна на Великобритания, след проведена в лондонското Сити среща, с инициатива на полския и на латвийския посланик.

Той благодари на президентската институция за подкрепата на инициативата и участието на съветника по външна политика  Диляна Славова, която представи българските приоритети. Цветанов изрази и голямо съжаление, че никой представител от страна на изпълнителната власт не е участвал, за да представи приоритетите на Националния координатор на МС, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Увеличаване капацитета за научни изследвания и иновации на всяка участваща страна, концепция за дигитална платформа за трансфер на технология и иновации, по-добра съгласуваност и координация, както и създаване на европейски научно-развойни центрове, са сред представените акценти от Славова.

Посланик Даниел Фрийд, изтъкнат сътрудник в Атлантическия съвет на САЩ, който се включи с видеовръзка от Вашингтон в провелата се в София конференция бе категоричен, че Инициативата „Три морета“ би могла да бъде изключително важна за Украйна. По думите му страната се нуждае от подкрепа във войната, особено по отношение на тежко поразената инфраструктура, за възстановяването на която ще са нужни стотици милиарди.

Дългогодишният помощник-държавен секретар на САЩ увери присъстващите, че администрацията на Байдън е ангажирана със съюзниците в ЕС и стои твърдо зад Украйна.

Своето обръщение към участниците в конференцията Даниел Фрийд започна, цитирайки думите на Дмитрий Медведев, че „украинската нация трябва да бъде заличена“. По думите му тази реторика е типична за руската пропаганда и напомня за времето на съветския терор, а сега режимът на Путин се опитва да възстанови руската империя. Научили сме един много труден урок от тази война – колко голяма грешка е енергийната зависимост от Русия, каза още американският експерт.

Още през 2009 г. стана ясно, че Русия е несигурен доставчик на природен газ за българските потребители, коментира Христо Казанджиев, експерт в Български енергиен и минен форум. По думите му е несигурност и огромен риск монополът на „Газпром“ на пазара на природен газ в Централна и Източна Европа. „В тази връзка Инициативата „Три морета“ беше добре дошла за България“, каза Казанджиев.

Той припомни предприетите мерки от държави като Латвия, Полша и Унгария и въведените в експлоатация терминали за втечнен природен газ и направи съпоставка с България, която „стриктно се придържаше към развитието на няколко геополитически проекта, свързани с доминацията на „Газпром“ в региона“. Казанджиев припомни, че бе реализирана една единствена техническа инфраструктура - „Турски поток“.

България практически е 100% зависима от доставките на руски природен газ, коментира енергийният експерт и изрази надежда този монопол да бъде разбит в скоро време, с въвеждане на междусистемната връзка Стара Загора - Комотини.

Изключително важно е българската система да започне да се реновира, категоричен бе Казанджиев. Развитието в бъдеще налага сериозни мерки за постигане на необходимата междусистемна свързаност и енергийна независимост, както на България, така и на съседните страни. Националната газопреносна система да се трансформира в трансбалканска, в това число да се увеличи капацитетът на междусистемната връзка Стара Загора - Комотини, като се изгради съответната компресорна станция и да се реализира в съкратени срокове терминала за втечнен природен газ „Александруполис“.

Българските транспортни коридори през призмата на „Три морета“ бяха презентирани от инж. д-р Иван Кацаров от Български форум за транспортна инфраструктура и доц. д-р Николай Цонков от УНСС. За съжаление, на колкото и хубаво географско положение да се намираме, ние вече не сме този кръстопът, който ни се иска, благодарение на инфраструктурата, която нашите съседи от севера и от юга изградиха - мощни пристанища, сериозни железници и пътища. Пътникопотокът и товаропотокът ни заобикалят отвсякъде. Ние можем, през призмата на инициативата „Три морета“ да намерим това, което ни липсва, за да се върнем до някаква степен на тази геополитическа карта“, категорични бяха експертите.

Инициативата е шанс да наваксаме пропуснатото, категорични бяха те. Да се модернизират пристанищата на р. Дунав, да се предприемат реални стъпки за железопътна линия София – Скопие, за скоростния път, който да подобри свързаността на Югозападна България със Северна Македония и Албания, за транспортен коридор номер 4 – Германия-Чехия-Словакия-Румъния-България-Гърция.

Пет моста трябва да бъдат построени на Дунав за по-добра свързаност с Румъния, единодушни бяха Иван Кацаров и Николай Цонков. Най-важно е да се започне вторият мост на р. Дунав при Русе.

Хоризонтите за инвестиции в инфраструктура в рамките на „Три морета“ представи Илия Лингорски, главен икономист в Българската банка за развитие. Той призова и за обединени усилия в промотиране на Инициативата, за да се постигне една разпознаваемост на Триморието като регион пред големите инвеститори, а също пред местните фондове и институционални инвеститори.

Форумът в София се проведе дни преди среща на върха, която ще се състои в Латвия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама