Часовник, помогнал за бягство през Втората световна война, продаден за хиляди долари

18:45, 10 юни 22 / Любопитно 25 1723 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Часовник „Rolex“, носен от британски затворник по време на т. н. „Голямо бягство“ от нацисткия лагер за военнопленници Сталаг Луфт III, беше продаден за 189 000 долара в Ню Йорк. Крайната сума за часовника, продаден на анонимен купувач, беше по-малка от очакваните от Christie's 200 000 и 400 000 долара.

Часовникът е носен от Джералд Аймесън в нощта на 24 март 1944 г., когато група съюзнически войници предприемат дръзкото бягство, вдъхновило филма от 1963 г. с участието на Стив Макуин.

Аймесън е поръчал часовника от „Rolex“ в Швейцария, който го е изпратил чрез Червения кръст до затворническия лагер край днешния полски град Заган, съобщиха от Christie's. Стоманеният часовник с черен луминисцентен циферблат и стрелки е „помогнал за планирането и изпълнението“ на пътя към свободата, допълват от аукционната къща.

Хитлер ползвал гласа си, за да привлича последователи

Смята се, че часовникът е помогнал да се изчисли времето, необходимо на затворниците да пропълзят през тунелите, използвани при бягството, както и да се определи времето на патрулите на лагерната охрана.

Аймесън е носил часовника Oyster Chronograph, докато е чакал 172-ри на опашката за бягство. От 200 затворници, участвали в плана, 76 за кратко избягали. Аймесън не е сред тях. Всички мъже, с изключение на трима, са заловени, а 50 са екзекутирани.

В края на войната през 1945 г. Аймесън е освободен от друг лагер за военнопленници. Той носи часовника до смъртта си през 2003 г. на 85-годишна възраст. За първи път той е продаден на търг във Великобритания през 2013 г.

Часовникът е продаден заедно с няколко други предмета, сред които свирка на Кралските военновъздушни сили и членска карта за Клуба на златната рибка - запазен за пилоти и екипажи, които са се приземили аварийно в морето и са оцелели, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама