Хитлер ползвал гласа си, за да привлича последователи

19:35, 07 юни 22 / Любопитно 25 1684 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Потомци на един от лекарите на Адолф Хитлер, живеещи в Швейцария, разпространиха писма на лекаря, които показват как се е лекувал нацисткият диктатор, който е имал проблеми с гласа си, пише NZZ am Sonntag.

Хитлер е бил лекуван от Карл Ото фон Айкен, немски специалист по уши, нос и гърло, в продължение на 10 години от 1935 г.

Писмата от лекаря до негов братовчед са открити от Робърт Допген, пра-правнук на фон Айкен, който ги открива случайно докато проучва семейни архиви за училищен проект. Фон Айкен умира през 1960 г.

Британският историк Ричард Джей Евънс, специалист по история на Германия, гарантира автентичността на непубликуваните писма. Те показват паническия страх на Хитлер от сериозно заболяване. „Ако има нещо лошо, аз абсолютно трябва да знам“, казва Хитлер на лекаря след първата им консултация през май 1935 г. Кореспонденцията показва и огромното значение, което Хитлер е придавал на гласа си. Той го е ползвал като инструмент за привличане на привърженици към хитлеристкия режим.

Писмата сочат, че заради важна реч Хитлер отложил важна операция за премахване на полип на гърлото, пише БГНЕС. 

Кои са любимите ястия на световните лидери?

В писмата си фон Айкен никога не поставя под съмнение, че е лекувал човек, чиито действия са довели до смъртта на милиони хора по време на Холокоста и Втората световна война.

На въпроса на руските следователи след войната защо не е убил Хитлер, фон Айкен отговаря: „Аз бях негов лекар, не съм убиец“.

Хитлер се самоубива в бункер в Берлин през 1945 г., малко преди края на войната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама